Förutsättningarna är rätt enkla för de engelska klubbarna den här gången. Fyra engelska klubbar deltar i kvällens Champions League-lottning. Tre av dessa klubbar befinner sig i den så kallade första pottan, och bör med viss sannolikhet alltså kunna räkna med en hyfsat förmånlig lottning. Tottenham befinner sig i den andra pottan, riskerar alltså en något tuffare lottning, men är ändå seedade till slutspel.

Pot 1: Liverpool, Chelsea, Barcelona, Man City, Juventus, Bayern München, PSG, Zenit. Pot 2: Real Madrid, Atletico Madrid, Tottenham, Dortmund, Napoli, Shakhtar Donetsk, Ajax, Benfica. Pot 3: Lyon, Bayer Leverkusen, Red Bull Salzburg, Olympiakos, Club Brügge, Valencia, Inter, Dinamo Zagreb. Pot 4: Lokomotiv Moskva, Genk, Galatasaray, RB Leipzig, Slavia Prag, Röda Stjärnan, Atalanta, Lille.

Där finns så kallade drömlottningar och mardrömslottningar. En generell drömlottning för någon av de tre klubbarna i första pottan vore nog Benfica, Dinamo Zagreb och Genk. En generell mardrömslottning å andra sidan vore Atlético Madrid, Lyon och Atalanta. För Tottenham vore det så klart drömmen att från första pottan lyckas dra Zenit, liksom mardrömmen nog vore Juventus.

Men det är klart, engelska klubbar ska alltid gå vidare till slutspel, oavsett lottning. Allt annat är ett misslyckande.

:::

GRUPP B – TOTTENHAM
Bayern München
Olympiakos
Röda Stjärnan

Slutspel – 85%

Fin lottning för Tottenham. Olympiakos och Röda Stjärnan är två lag som de ska kunna hålla bakom sig i grupptabellen utan några större besvär, och Bayern München känns som en av de stora klubbarna mot vilka Tottenham ska ha störst möjlighet att vinna och tjäna poäng. Allt annat än avancemang till slutspelet från den här gruppen måste ses som ett stort steg tillbaka för Tottenham och för Mauricio Pochettino. En grupp i vilken Tottenham kan och ska sikta på gruppsegern.

:::

GRUPP C – MAN CITY
Shakhtar Donetsk
Dinamo Zagreb
Atalanta

Slutspel – 95%

Man Citys tur med lottningarna verkar hålla i sig, men förvisso känns de desto lättare eftersom Man City är så pass bra som de faktiskt är. Dinamo Zagreb ska inte kunna ge Man City några som helst problem, och det är även svårt att se att Man City skulle släppa några poäng mot Shakhtar Donetsk. Därmed kan man anse slutspelsplatsen säkrad redan där. Atalanta blir det på pappret tuffaste motståndet för Man City, men ska vara för tunna för att kunna erbjuda mer än nominellt motstånd.

:::

GRUPP E – LIVERPOOL
Napoli
Red Bull Salzburg
Genk

Slutspel – 80%

Napoli höll på att ställa till det rejält för Liverpool i gruppspelet redan förra säsongen, och kommer säkert vilja ha sin lilla revansch på dem. Nu finns så klart inte PSG där för att krångla till ekvationen. Red Bull Salzburg och Genk är däremot inte på något sätt odugliga fotbollslag och kan i enskilda matcher definitivt kunna ställa till det för Liverpool, även om det kan bli svårt för dem att störa Liverpool sett över ett helt gruppspel. Men Liverpool har inte råd att tappa koncentrationen.

:::

GRUPP H – CHELSEA
Ajax
Valencia
Lille

Slutspel – 55%

Chelsea är klubben som får dras med den klart tuffaste lottningen i gruppspelet den här säsongen. Ajax och Valencia är två potentiellt mycket tuffa motståndare, även om jag tror att Ajax kommer få svårt att upprepa förra säsongens bravader, både på grund av en del tappade spelare, och på grund av höjda förväntningar. Valencia är alltid ett farligt, taktiskt och tekniskt kompent, lag. Och som ett ”fjärdelag” i gruppen ska Lille absolut inte skrattas bort. Chelsea är fortfarande favoriter att ta sig till slutspel, och ska självfallet sikta på att vinna gruppen, men måste vara på topp för att inte riskera att misslyckas.

https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2019/08/29/chelsea-fick-en-tuff-grupp-ovriga-tre-engelska-klubbar-en-lattare-resa/