Det är en gängse sanning inom fotbollen när det gäller Chelsea. Ett stående skämt som är jättelustigt – om inte du själv råkar ut för det.

Skämtet är att ingen tränare i klubben överlever fler än två säsonger på posten. Avram Grant gjorde det inte. Inte heller Luiz Felipe Scholari. Eller Carlo Ancelotti. Eller André Villas-Boas. Eller Roberto Di Matteo. Eller José Mourinho. Eller Antonio Conte. Eller Maurizio Sarri. 

Detta visste självfallet Frank Lampard om när han tog jobbet i Chelsea. Han har spelat under de flesta av de där tränarna. Han har välkomnat dem med en handskakning på vägen in, tröstat dem med en klapp i ryggen på vägen ut. 

”Jag gillar pressen”

Nu är Lampard själv mannen som alla förutsätter lever på lånad tid. Från och med den 11 augusti, när Chelsea inleder Premier League-säsongen mot Manchester United, så börjar klockan ticka. Två år har han på sig. Om inte han är tränaren som lyckas bryta trenden. 

– Jag tror att folk utifrån alltid kommer att ha förväntningar med tanke på vad klubben har uppnått under de sista femton åren under Roman Abramovich-eran. Och jag gillar det, jag uppskattade det när jag spelade. Jag gillar när förväntningarna finns där och sätter press, sa Lampard i sin första intervju som Chelsea-tränare.

Bara en dåre skulle hitta någon anledning att tvivla på Lampards renommé som fotbollsspelare. Han vann Premier League och Champions League, men kanske är hans individuella statistik ännu mer imponerande än titlarna han vann med lagkamraterna. Med sina 177 Premier League-mål är han ligans fjärde bästa målskytt genom tiderna – och detta som mittfältare. 

Mason Mount blir nyckeln

Tränarkarriärens siffror är ingenting i jämförelse. Lampard har haft ett enda coachjobb: med Derby i Championship. Han ledde laget till en sjätteplats i tabellen med 20 vinster på 46 matcher. De tog sig till playoff-final, men väl där var det Aston Villa som knep PL-platsen. 

Hans viktigaste avtryck i klubben kom i stället med talangerna han förädlade. Harry Wilson, 21, och Mason Mount, 19, kom till Derby på lån från Liverpool respektive Chelsea. Tillsammans utgjorde de Derby-offensivens viktigaste komponenter – och det var ingen skräll att Lampard snabbt övertygade Chelsea-ledningen att ge Mount ett nytt femårskontrakt.

Mount har belönat Lampards förtroende med att vara en av Chelseas bästa spelare under försäsongen. Så sent som i söndags gjorde han två mål i 4-3-segern mot Reading. Redan nu har han fått smeknamnet ”den nye (ja, vem tror ni?) Frank Lampard”. 

– Mason är en del av A-laget i år och det är hans tid nu. Han kommer att bli ännu bättre när han omges av bättre spelare. Alla vet vilka förhoppningar jag har för honom och under försäsongen har han visat lite av vad vi kan komma att få se framöver och i framtiden, säger Lampard om sin adept. 

Mount är bara en av flera Chelsea-ynglingar som kommer att få axla ett tungt ansvar den här säsongen. Efterson klubben ålagts med transferförbud i två raka fönster för brott mot Uefas regler kring rekrytering av minderåriga, så har klubben tappat sin viktigaste konkurrensfördel: ägaren Roman Abramovitchs oljepengar. 

Chelsea har alltså varit formellt förbjudna från att investera i nya spelare under sommaren. I stället måste Lampard delvis förlita sig på en kull begåvade pojkspolingar som tillhörde klubben sedan tidigare: Mason Mount, 19, Tammy Abraham, 21, Callum Hudson-Odoi (som återhämtar sig från en avsliten hälsena), Ruben Loftus-Cheek, 23 och Christian Pulisic, 20. 

”Får trycka på omstart”

Talangerna ska balanseras med ett gäng 30-plussare och startspelare som Pedro, Willian, Olivier Giroud och David Luiz. Det blir en spretig trupp – och ett toksvårt andra tränaruppdrag i karriären för Frank Lampard. 

Det är ingen stor överraskning att alla stora brittiska spelarbolag listar Lampard som den Premier League- tränare som är mest trolig att få sparken först av alla. 

ESPN-experten Gabriele Marcotti tror att Chelsea betraktar Lampard som en chansning värd att ta.

– Om det inte funkar, så trycker man på omstartknappen nästa år och då kommer man att kunna förstärka laget om man vill. Man hade aldrig chans på en topptränare med sitt transferförbud. På det sättet är Frank är en ”lågriskare”, säger Marcotti. 

https://www.expressen.se/sport/fotboll/premier-league/den-nye-lampard-ska-radda-gamle-lampard/