Chelsea har i sommar stått för en ny tränarrockad. Sedan tidigare stod det klart att Maurizio Sarri, som förra säsongen ledde laget till en tredjeplats i Premier League, seger i Europa League och finalplats i ligacupen, lämnar laget för Juventus och i förra veckan presenterades klubbikonen Frank Lampard som ny huvudtränare. Lampard tog i sin tur även med sig Jody Morris och Chris Jones från Derby County.

I svallvågorna av det meddelade även Chelsea att en annan klubblegendar – Gianfranco Zola – lämnar klubben. Italienaren var under den gångna säsongen assisterande tränare till Sarri, men är nu alltså utan uppdrag.

Nu berättar Zola att han gärna hade velat fortsätta som assisterande tränare i Chelsea, men att han förstås respekterar klubbens beslut. 

– Ja, väldigt gärna, säger han till talkSPORT efter en fråga om han hade velat stanna i Chelsea och fortsätter:

– Det är självklart smärtsamt eftersom att du är på en plats som du tycker om att vara på och som betyder mycket för dig, men jag måste vara professionell och jag tror att Chelsea ser framåt. De har gjort andra val och jag respekterar det. Jag har inget problem med det.

Zola berättar vidare att han gärna hade sett Sarri fortsätta leda Londonklubben. 

– Jag tror inte att det bästa av Maurizios arbete kommer under första året, i stället under andra året. Titta på hur han arbetar. Det tar lite tid att sätta allt han vill på plats och han kräver samtidigt väldigt mycket av spelarna. Efter att spelarna har blivit vana vid det, så blir det bättre och bättre och arbetet blir mer effektivt, säger han och fortsätter:

– Det är synd. Jag tycker att det skulle ha varit bra för klubben om Maurizio stannade. De hade varit bra för Maurizio också. 

Zola berättar vidare att han är tacksam över att han fick möjlighet att vara tränare i Chelsea och att han nu ser fram emot ett nytt uppdrag i England. Detta med anledning av att hans familj också är bosatt på de brittiska öarna. 

Naturligtvis skulle jag vilja stanna här och vara tränare. Jag har min bas i England, min familj har bott i England under en lång tid och vi planerar att stanna här i många fler år, så det är planen, säger Zola. 

Zola har tidigare varit tränare för bland annat West Ham och Watford.

https://www.fotbollskanalen.se/england/zola-fick-lamna-chelsea---mot-sin-vilja-smartsamt/