Pekas ut som köpare av Premier League-jätten

avPatrik Brenning

Roman Abramovitj påstås vilja sälja fotbollsklubben Chelsea och mediauppgifter i Storbritannien har skvallrat om ett starkt intresse från landets rikaste man.

Nu bemöter Sir Jim Ratcliffe uppgifterna och öppnar för en affär.

– Jag skulle aldrig säga nej, säger Ratcliffe till BBC.

Sir Jim Ratcliffe har byggt upp sin förmögenhet som grundare av ,och majoritetsägare i, den globala kemijätten Ineos. 2018 rankades 66-åringen som Storbritanniens rikaste man av tidningen The Times med en uppskattad förmögenhet på motsvarande nästan 260 miljarder kronor.

Fått privat visning

De senaste åren har Ratcliffe börjat använda delar av sina tillgångar till att investera i idrott. Britten klev 2018 in i en massiv satsning på seglartävlingen Americas Cup, har under det senaste året sett över möjligheten att köpa franska fotbollslaget Nice och äger sedan 2017 schweiziska fotbollsklubben FC Lausanne-Sport.

På onsdagen blev Team Sky, som dominerat cykelvärlden de senaste säsongerna, också officiellt Team Ineos. Men kanske kommer den riktiga juvelen i Ratcliffes idrottskrona bli en helt annan.

Ända sedan oligarken Roman Abramovitj fick problem med sitt brittiska visum våren 2018 har rykten florerat om att ryssen vill sälja den London-baserade fotbollsklubben Chelsea FC. Enligt brittisk press försökte också Sir Jim Ratcliffe köpa klubben redan förra sommaren efter att ha fått en privat visning av Chelseas träningsanläggning.

”Vi har doppat våra tår”

Parterna kunde dock inte komma överens om ett pris men intresset kvarstår, bekräftar Ratcliffe nu för BBC.

– Jag skulle aldrig säga nej, men jag vet inte var de samtalen kommer sluta, säger 66-åringen.

Ratcliffe har redan säsongskort på Chelseas hemmamatcher men erkänner samtidigt för BBC att han egentligen håller på Manchester United. Men affärer är som bekant affärer och britten beskriver också ägarskapet av FC Lausanne-Sport som ett första steg in i fotbollens värld.

– Vi har doppat våra tår i fotbollens vatten men det är en komplicerad sport och en komplicerad värld. Vi är fortfarande i inlärningsprocessen.