’Det är inte någonting jag är speciellt nöjd med’.
När Kepa reflekterar över sin första säsong från Baskien till London, till DailyMail, så är det några punkter han ringar in. 
’Regn är jag van vid. Det regnar mycket i Bilbao så det har inte varit så farligt utan det värsta och den största skillnaden var vintern där det här blev mörkt väldigt snabbt’. 

Kepa inledde sin fotbollskarriär i den hyllade akademin i Athletic Bilbao vid nio års ålder. Han åkte 45 minuter med fyra vänner till den baskiska fyra gånger i veckan där fotbollen förändrade hans framtid:
’Staden jag växte upp i var en mix av Athletic och Real Sociedad supportrar, antingen den enda eller den andra. Jag växte upp med Athletic och där startade allt. Bilbao hjälpte till med transport och trodde på oss men det var mycket resande. Jag trodde inte jag hade en framtid inom fiskelivet och hade jag inte spelat fotboll hade det blivit något inom det. Jag påbörjade en utbildning på universitetet om sport och fitness’. 

Arrizabalaga involverade sig i Bilbaos seniorlag som 16-åring under Marcelo Bielsas styre. Han lånades ut och återkom under Ernesto Valverde och debuterade 2016 som 21-åring mot Deportivo. Kepa har gillat förändringarna han upplevt i sin nya engelska stad och han trivs i naturen. Våren gav spanjoren mer vilja att röra sig utomhus och njuta av frisk luft där han redan som pojk i Spanien kunde spendera timmar på kullarna i norra Spanien och han är inte den sortens kille som håller sig still.
Min far och jag var ute mycket när jag var liten och vi hade ett par fåglar, på den tiden var det tillåtet att ha ett par fåglar hemma. Minst en. Jag trivdes med att bege mig mot bergen med honom och vara ett med naturen’. 

Kepa menar även att passerande av vintern har kunnat ge honom distans från den kulminerande stormen efter Carabao Cup-finalen på Wembley i februari. En tur som gav Kepa böter och en matchs frånvaro från laget och Kepa sade smått leendes:
’Det var nyheterna hela världen över. Folk snackade om det och de snackade verkligen illa om det. Det är vanligt att folk snackar och min pappa pratade med mig om allt när jag kom hem men han fokuserade inte på det… vid den tidpunkten hade jag insett hade jag insett mitt misstag och det fanns inte mer att säga’.

Kepa utvecklar och talar om efterskalven av matchen:
’Det var en tuff vecka. Det hände på söndagen och på onsdagen spelade jag inte mot Tottenham men jag var tillbaka mot Fulham’.
’Jag accepterade vad managern sagt och godtog böterna jag fick och jag insåg då att jag inte skulle spela nästa match. Jag stod bakom Willy och laget så mycket jag kunde under denna period’. 

’Det var det enda jag kunde göra för laget då det jag hade gjort var något som hände i stundens hetta och det är ingenting jag är speciellt stolt över’.

Spanjoren menade att han utvecklats sedan detta och tagit stor lärdom och ser nu mot framtiden och för er som glömt så låg Kepa ner två gånger i slutet av matchen där alla förväntade sig en slags plan där han skulle bytts ut. Istället vägrade Kepa bytas ut när Willy stod redo och Sarri instruerat. Blev en situation där Kepa vrålade från målet där även Kepa inte förmådde sig bli avgörande under straffarna:
’Det var en tuff period som jag nu lärt mig utav och som jag fortfarande lär mig utav, men nu är det tid att se framåt’.

’Jag sade att jag var ledsen över vad som hänt men fotbollen går vidare, vi gör alla misstag’. 

Kepa har efteråt sett matchen och kan förstå hur folk såg på matchen som slutade med silver: 
’Allt jag ville säga var att jag inte var skadad och okej med att fortsätta spela. Jag funderade ingenting på straffarna i den stunden. Jag var inte helt medveten om allt som hände där och då’. 

’Det var först efter att jag själv sett situationerna efteråt som jag förstod. Jag kunde då se allt från ett annat perspektiv och då insåg jag att jag varit som i en bubbla och omedveten om vad som hänt egentligen. Att komma hem och se på videon efteråt var ett uppvaknande och något sådant kommer aldrig ske igen. När det är dags att förändra saker till det bättre då gör jag det’. 

Manchester Uniteds David de Gea gav Kepa mycket tips (under landslagsuppehåll) om hur livet i England kunde bli:
’Han berättade för mig att hans första säsong i England var tuff i alla aspekter. Han sade att förändringar ibland tar tid och kan vara svåra. Det är stor skillnad på fotbollen mellan ligorna och det är ett stort steg’. 

’Det jag har noterat mest är det fysiska här och att domarna tillåter mer än i Spanien. De tillåter framförallt mer kontakt och innan jag kom till Chelsea genomförde jag min vardagliga rutin med gym och en plan jag följde. Nu har jag förändrat och förädlat den planen helt för att anpassa mig’.

Kepa sänder även sina lyckönskningar mot Iker Casillas efter dennes hjärtinfarkt under veckan. Casillas var Kepas idol under åren han växt upp. 
’Jag tänker på honom och hoppas allt går bra’.

https://www.svenskafans.com/england/kepa-jag-larde-mig-av-situationen--602315.aspx