Nu börjar det hetta till i Europa League och finalen i Baku kommer allt närmare. Fyra lag gör upp om de två platserna i finalen. På ena sidan ställs Arsenal mot Valencia och på den andra gör Eintracht Frankfurt och Chelsea upp. Finalen kan bli ett Londonderby i Baku, men kan också bli en final utan brittiska inslag.
 
Arsenal måste försöka vända sin förlustsvit om de ska få göra resan till Azerbajdzjan och detsamma gäller för Valencia som förlorat sina två senaste ligamatcher. Såväl Frankfurt som Chelsea har två raka kryss bakom sig. Fyra lag som inte är i bästa slag.
 
 
EINTRACHT FRANKFURT
Tyskarna har överraskat i turneringen och har varit illa ute. Få trodde att det skulle bli någon semifinal när Benfica satte 4-1 mot ett decimerat Frankfurt i det första kvartsfinalmötet. Med tio man lyckades dock Frankfurt nå en reducering och hade 2-4 inför returen hemma på Waldstadion (eller Commerzbank Arena). En retur som blev minnesvärd då Frankfurt lyckades vinna med 2-0 och därmed ta sig vidare på fler gjorda bortamål.
 
Innan Benfica skickades ut ur turneringen hade Frankfurt även givit Shakhtar Donetsk och Inter respass ur turneringen. En väg till semifinalen som känns betydligt tuffare än den Chelsea haft.
 
Inför semifinalen får Frankfurt klara sig utan Ante Rebic som är avstängd och Sebastian Haller som är skadad. Frågetecken finns också för Mijat Gacinovic. Avbräck som är kännbara för Frankfurt då Haller stått för 19 fullträffar denna säsong och Rebic för tio.
 
Med i laget är dock 21-årige Luka Jovic som slagit igenom på allvar denna säsong och gjort 25 mål på 43 matcher. Ett facit som ledde till att Frankfurt löste ut den klausul Jovic hade i sitt låneavtal från Benfica. I skytteligan i Europa League skuggar Jovic ledande Olivier Giroud med åtta mål mot fransmannens tio.
 
Frankfurts manager Adi Hutter säger inför matchen, ”Det är viktigt att vi njuter av matchen. Vi spelar semifinal mot en stor klubb. Det är någonting speciellt.”
 
Chelseas Maurizio Sarri varnar naturligtvis för motståndet, ”Jag respekterar Frankfurt. De har spelat mot stora lag och är dynamiska med hög intensitet och fysiskt påminner de om Slavia Prag, men med högre kvalitet, särskilt i offensiven. Det kommer bli tufft att nå final.”
 
Möjlig startelva: Kevin Trapp – Makoto Hasebe, Martin Hinteregger, Evan Ndicka – Filip Kostic, Gelson Fernandes, Sebastian Rode, Danny da Costa – Mijat Gacinovic – Luka Jovic, Goncalo Paciencia
 
Senast Frankfurt ställdes mot ett engelskt lag var i UEFA cupen 2006/07 då Newcastle spelade i samma grupp som Frankfurt. Lagen möttes då i Tyskland i en mållös match och Newcastle kunde senare avancera som gruppvinnare medan Frankfurt slutade sist i gruppen.
 
Hellre minns Frankfurtfansen då 1979/80 Bayern München besegrades i ett otroligt övertidsdrama i semifinalen och i finalen, som då spelades över dubbelmöte, var det på nytt tyskt motstånd genom Borussia Mönchengladbach. 2-3 borta följdes av 1-0 hemma och titeln var i hamn efter fler mål på bortaplan. Därefter har det varit ganska tunt på framgångar.
 
Två inhemska cuptitlar på 80-talet följdes av många år utan titlar innan det förra säsongen äntligen fick firas sedan klubbens femte cuptriumf var ett faktum efter 3-1 mot Bayern München. Den titeln innebar också en plats i årets Europa League som man alltså förvaltat på bästa sätt och Eintracht Frankfurt är definitivt ett lag på frammarsch.
 

CHELSEA
Om Frankfurts plats i semifinal är en överraskning kan man inte säga detsamma om Chelseas. Laget var en av favoriterna inför turneringen och har inte svikit. Resan till semifinal har varit relativt enkel och Chelsea har haft tur i lottningen där man ställts mot Malmö FF, Dynamo Kiev och Slavia Prag. Elva segrar och en oavgjord är en stark resultatrad och när semifinalen nu stundar går Chelsea på nytt in som favoriter. Dock inte lika stora som tidigare och Frankfurt känns som det tuffaste motståndet hittills för Chelsea i turneringen.
 
Inför semifinalen finns en del problem för Chelsea och Sarri att hantera och det främsta är skadeläget. Antonio Rüdiger kommer missa resten av säsongen efter att ha tvingats till operation efter den knäskada som tvingade honom att lämna planen tidigt i helgen. Även Gary Cahill och Ethan Ampadu dras med skador vilket innebär att endast David Luiz och Andreas Christensen av A-truppens mittbackar är tillgänglig för spel.  
 
”Vi har problem med mittbackar. Under de två senaste träningarna har vi spelat med Cesar Azpilicueta som mittback och jag tror att han är den ende av övriga som kan spela där. Så vi har problem, men det är normalt efter att ha spelat 58 matcher.”
 
Sarri är inte helt nöjd med situationen och liksom ”Jorginho-rollen” så är han tydlig med vilka spelare han anser klara av mittbacksrollen. Sannolikt kommer dock Azpilicueta få starta till höger som vanligt medan David Luiz och Christensen bildar mittbackspar.
 
Förutom Rüdigers skada är Callum Hudson-Odoi borta för resten av säsongen vilket också är ett kännbart avbräck då den unge yttern imponerat under säsongen. Viss tveksamhet finns också för Willian som dock rest med laget till Tyskland och ska vara tillgänglig enligt Sarri. Annars lämnas endast Eden Hazard och Pedro kvar bland tillgängliga yttrar och troligt är att det är de båda som startar medan Willian tar plats på bänken.
 
Möjlig startelva: Kepa Arrizabalaga – Emerson Palmieri, David Luiz, Andreas Christensen, Cesar Azpilicueta – Ruben Loftus-Cheek, Jorginho, N´Golo Kanté – Eden Hazard, Olivier Giroud, Pedro
 
Längst fram hoppas och tror de flesta på att Giroud får fortsätta spela i Europa League och han har känts som den klart hetare av anfallarna. En intressant match i matchen blir då kampen mellan Jovic och Giroud om vilken som är målfarligast i Europa League där Giroud alltså leder med två mål inför semifinalerna.
 
Senast Chelsea var i Tyskland och spelade var 2014 då man mötte Schalke 04 i gruppspelet av Champions League. En match Chelsea vann med klara 5-0 efter att bland andra Willian skrivit in sig i målprotokollet.
 
 
VAD KAN VI VÄNTA OSS?
Det känns svårt att sia om matchbilden. Chelsea har haft en tämligen enkel resa genom turneringen medan Frankfurt visat blandade kvaliteter då man såväl släppt in fyra mål i en match mot Benfica men också stått för fina vändningar och imponerande resultat. I år känns Chelseas framgång väldigt beroende av hur Hazard presterar och stor tyngd vilar naturligtvis på belgarens axlar.
 
Frankfurt lär spela med hög press och ett snabbt anfallsspel medan Chelsea, som vanligt under Sarri, lär spela tålmodigt för att leta sig framåt i planen. Tipset för matchen får bli ett fegt 1-1 och med en retur som sedan väntar på Stamford Bridge kanske inget av lagen riktigt vågar gå för en seger om resultatet 1-1 skulle lysa på resultattavlan.
 
Matchen startar klockan 21:00 och sänds på Eurosport 2.
 
 

https://www.svenskafans.com/england/infor-eintracht-frankfurt-chelsea-602223.aspx