Infr Chelsea - Watford

Blir det sista hemmamatchen för Eden Hazard i Chelsea-blått?


Med Champions League-ödet i egna händer tar Chelsea sig an Watford i den näst sista omgången. Söndagens match kan dessutom bli Eden Hazards sista framträdande på Stamford Bridge som Chelsea-spelare.

Chelsea
 
Det har varit en genomgående märklig säsong för de kungsblå med höga toppar och djupa dalar. Spelet har knackat betänkligt på sistone och på de sex senaste matcherna har de enda vinsterna kommit i Europa League (0-1 respektive 4-3 mot Slavia Prag). Lagets ligaform är därmed inte särskilt munter läsning. Den klara förlusten mot Liverpool på Anfield (2-0) följdes upp med föga imponerande kryss hemma mot Burnley (2-2) och borta mot Manchester United (1-1). Laget stod för sin andra raka 1-1-match i torsdags då man bärgade ett godkänt resultat i bortamötet mot Frankfurt i Europa Leagues semifinaler.
 
Chelseas räddning har varit att de övriga Champions League-jagande lagen – Tottenham, Arsenal och Man U – har presterat ännu sämre. Så trots att Chelsea inte har vunnit sedan Eden Hazards 2-0-show mot West Ham den 8 april finner man sig ändå på fjärde plats i tabellen med sina 68 poäng på 36 matcher. Tottenham håller för närvarande tredjeplatsen med 70 poäng medan femteplacerade Arsenal och sjätteplacerade Man U har 66 respektive 65 poäng. Med tanke på det tajta poängläget kan det vara värt att beakta målskillnaden för de fyra lagen. Treorna Spurs har 29 plusmål medan Chelsea har 21, Arsenal 20 och Man U 13. Det nuvarande tabelläget innebär alltså att Londons blå har avgörandet i egna händer inför de två avslutande matcherna mot Watford hemma och Leicester borta.
 
Antonio Rüdiger och Callum Hudson-Odoi är otillgängliga för resten av säsongen på grund av sina skador. Skadan som stoppade Gary Cahill från en förmodad bänkplats i Europa League kommer utvärderas närmare inpå matchen. I övrigt har Sarri inga skavanker eller avstängningar att ta hänsyn till då han tar ut sin elva mot Watford. Men då italienaren säkerligen har returen mot Frankfurt i åtanke är det inte omöjligt att han kommer rotera på de positioner där det är möjligt. Jag tror att vi kommer få se följande startelva på söndag:
 
Kepa tjänstgör mellan stolparna i vanlig ordning. Till höger i backlinjen lär vi få se Azpilicueta då Zappacosta verkar ha fastnat i frysboxen. Detsamma verkar gälla Cahill, varför Luiz och Christensen startar i brist på andra alternativ. Marcos Alonso ges nog chansen till vänster, dels eftersom Emerson stod för en mindre övertygande prestation mot Frankfurt, och dels för att spanjorens styrka i kroppen och i luftrummet kan bli viktig mot Watfords tunga, offensiva pjäser.
 
På innermittfältet startar evighetsmaskinen Kanté till höger och förmodligen Jorginho i mitten. Till vänster är det som vanligt jämnt skägg mellan Loftus-Cheek, Kovacic och Barkley. Loftus-Cheek spelade lysande mot Frankfurt, men av rotationsskäl tror jag att Real Madrid-lånet Kovacic tar startplatsen den här gången.
 
Längst fram kommer en utvilad Eden Hazard, som endast spelade en dryg halvtimme mot tyskarna, att ta tillbaka sin givna plats till vänster. Då Willian, och inte Pedro, klev av i förra matchen tror jag att den förstnämnde tar den högra platsen i den offensiva trion. Sist och slutligen känns det rimligt att den vilade Gonzalo Higuaín föredras framför Giroud, trots att argentinaren mestadels varit en vandrande bedrövelse sedan han anslöt till klubben i januari.
 
Således: (4-3-3): Kepa; Azpilicueta, Christensen, Luiz, Alonso; Kanté, Jorginho, Kovacic; Willian, Higuaín, Hazard.
 
Söndagens match kan även visa sig utgöra ett farväl till Stamford Bridge-publiken för en viss Eden Michael Hazard. För ungefär miljonte gången i ordningen sägs belgarens övergång till Real Madrid nu vara en ”done deal”. Enligt de senaste uppgifterna i Madrid-tidningen Marca kommer spanjorerna att betala 140 miljoner euro för den belgiske magikern, och affären kommer att offentliggöras vid säsongens slut. Men vi får se. Som vanligt är ingenting klappat och klart förrän det kommunicerats på de respektive klubbarnas officiella hemsidor.
 
Watford
 
Det är knappast en överdrift att påstå att Ken Semas Watford har presterat över förväntan den här säsongen. Med sin rappa och raka fotboll har Javi Gracia lett sitt lag till en högre nivå, några enastående resultat och framför allt en minst sagt överraskande FA-cupfinal mot Manchester City.
 
”The Hornets” kommer till spel i bra form med tre vinster (4-1 mot Fulham, 3-2 mot Wolves i FA-cupen och 2-3 mot Huddersfield), ett kryss (1-1 mot Southampton) och två förluster (1-0 mot Arsenal och 2-1 mot Wolves i ligan) i bagaget. Inför ligaavslutningen återfinns de på en tiondeplats med 50 poäng. Med Chelsea och elfteplacerade West Ham kvar att möta finns det fortfarande en liten teoretisk chans för Watford att nå sjundeplatsen, som innehas av Wolves med 54 poäng, och därmed kunna titulera sig ”best of the rest”.
 
Sebastian Prödl och Domingos Quina missar matchen, och Craig Cathcart kommer testas sent. En enorm boost för bortalaget är dock att kaptenen Troy Deeney återigen är tillgänglig för spel efter att ha avtjänat sin tre matcher långa avstängning som han ådrog sig mot Arsenal.
 
Matchbild och tips
 
Chelsea måste spela för att vinna, vilket lär synas från matchens första spark. Som vanligt lär det possession-hungriga hemmalaget vara spelförande medan Watford får rikta in sig på snabba omställningar, vilket passar dem bra.
 
Watford är ramstarkt och för det mesta solitt defensivt. Har det eminenta innermittfältsparet Capoue och Doucouré en bra dag kommer Chelsea få det tufft att hitta vägar fram på mitten. Defensivt måste hemmalaget se till att stoppa Watfords yttrar och plocka upp Doucourés giftiga genombrottslöpningar. Framför allt måste Sarri hitta ett sätt för sitt lag att hantera Troy Deeneys fysik, vilket kan bli en rejäl utmaning då Rüdiger saknas.
 
Även om Watford har gjort en imponerande säsong så är Chelsea förstås ett bättre lag i grunden, och i ett så här avgörande skede måste det synas. Framför allt på Stamford Bridge. Men med tanke på hur många överraskningar som detta besynnerliga CL-race har bjudit på så går det inte att ta något för givet.
 
Eden Hazard var briljant som falsk nia när lagen möttes på Boxing Day, och som så många gånger tidigare lär hans insats bli utslagsgivande. Om det är så att detta blir hans sista match på Stamford Bridge är jag övertygad om att han vill avsluta storstilat, och förhoppningsvis räcker det för att ta en monumentalt viktig seger.
 
Tips: 2-1.
 
Värt att notera
 

  • Chelsea har inte förlorat en tävlingsmatch på hemmaplan mot Watford sedan 1-5-förlusten i sista ligamatchen säsongen 1985/86. Chelsea har vunnit sju och spelat oavgjort fyra gånger mot Watford sedan dess.
  • Watford har bara tagit en poäng på sina fem senaste besök på Stamford Bridge i Premier League.
  • Sedan ”The Hornets” återkomst till Premier League 2015 har de gjort 13 mål mot Chelsea, vilket är fler än mot något annat PL-lag. De har dessutom varit det målgladaste bortalaget på Stamford Bridge under den perioden med sina sju strutar.
  • Om Chelsea tappar poäng mot Watford så är det första gången sedan maj 2016 som Chelsea inte har vunnit på fyra raka PL-matcher.

 
Övrigt
 

  • Matchen spelas på söndagen den 5 maj med avspark kl. 15 (svensk tid). Matchen visas inte på svensk tv.   

0 KOMMENTARER     

784 VISNINGAR


Fler artiklar om
Chelsea

Kepa: ’Jag lärde mig av situationen’
Chelsea
Arrizabalaga snackar ut om lärdomen han tog av situationen med Sarri under ligacupsfinalen i februari som skapade stor storm i fotbollsvärlden och berättar om sina ungdomsår.
2019-05-04 11:26:37

Inför Chelsea – Watford
Chelsea
Med Champions League-ödet i egna händer tar Chelsea sig an Watford i den näst sista omgången. Söndagens match kan dessutom bli Eden Hazards sista framträdande på Stamford Bridge som Chelsea-spelare.
2019-05-03 17:04:00

Nya rapporter kring Abramovichs framtid
Chelsea
Turerna kring Roman Abramovichs framtida engagemang i Chelsea har varit ett återkommande inslag i media den här säsongen. Nu ska den ryske ägaren ha kommit fram till ett beslut.
2019-05-03 11:23:08

Jorginho hyllas efter matchen
Chelsea
Europa League semifinalen mellan Chelsea och Eintracht Frankfurt lever i allra högsta grad efter 1-1 i den första matchen. De kungsblå inledde mötet svagt och samstämmiga röster från omklädningsrummet menar att Jorginho spelade en stor roll i Chelseas upphämtning.
2019-05-03 11:01:01

Spelarbetyg: Frankfurt- Chelsea
Chelsea
I en match som under stora delar dominerades av Chelsea och Ruben så fick bortalaget inte med sig ett avgörande mål inför returen på Stamford om en vecka.
2019-05-02 23:16:59

Eintracht Frankfurt – Chelsea 1-1 (1-1)
Chelsea
Commerzbank Arena kokade när Eintracht Frankfurt och Chelsea spelade oavgjort i det första semifinalmötet. Hemmalaget ägde första tredjedelen av matchen innan Chelsea kom igång och tog över. Luka Jovic gav hemmalaget ledningen innan Pedro satte kvitteringen som ger ett högintressant utgångsläge inför returen på Stamford Bridge nästa vecka.
2019-05-02 23:02:00

Hazard lanserar ny hemmatröja
Chelsea
Chelsea lanserade under dagen sin nya hemmatröja som pyrt lite i sociala medier senaste tiden och det blev lite av en vattendelare som är baserad på Stamford Bridge.
2019-05-02 21:41:46

Inför Eintracht Frankfurt – Chelsea
Chelsea
Chelsea har rest till Tyskland för att ställas mot överraskningslaget i årets upplaga av Europa League, Eintracht Frankfurt. Ett möte mellan två lag som båda ligger fyra i sina inhemska serier och slåss för en plats i nästa års Champions League i såväl ligaspelet som i Europa League.
2019-05-01 22:30:18

Hazard, Hazard, Hazard, Hazard…
Chelsea
Han dyker upp överallt den dära belgaren. Nominerad till Player of the Month och Goal of the Month, han leder SkySports Power Ranking och han är framröstad som Chelseas bästa 2018/19 enligt CSS-poddens medlemmar.
2019-05-01 15:15:33

Lyckad operation för Rudiger
Chelsea
Chelsea Football Club gick igår kväll ut med uppgifter kring mittbacken Antonio Rudiger, som blev skadad under matchen mot Man United
2019-05-01 10:01:00

https://www.svenskafans.com/england/infor-chelsea-watford-602284.aspx