Strax innan matchen sparkade igång så hade Manchester City besegrat Crystal Palace med 3-1 på bortaplan vilket satte press på Liverpool att ta tre poäng för att inte tappa mark i toppen. Även Chelseas konkurrenter Tottenham och Manchester United vann sina matcher under lördagen och varje enstaka poäng kan ha en stor betydelse nu under säongens slut.

Det var två på förhand väntade startelvor som presenterades av Liverpooltränaren Jürgen Klopp och Chelsea tränaren Maurizio Sarri. Hemmalaget började som vanligt med Alisson i mål och en backlinje bestående av, från höger till vänster, Trent Alexander-Arnold, Joel Matip, Virgil van Dijk och Andrew Robertson. På mittfältet fick Jordan Henderson starta till höger samtidigt som Fabinho tog plats i mitten. Naby Keita, efter en fin insats i veckan, tog den sista startplatsen till vänster istället för Gerginio WIjnaldum. Längst fram startade den vanliga trion bestående av Mohamed Salah, Roberto Firmino och Sadio Mane.

Chelsea ställde även de upp med en 4-3-3 uppställning. Kepa Arrizabalga ställde upp mellan stolparna framför en backlinje bestående av César Azpilicueta, Antonio Rüdiger, David Luiz och Emerson. På mittfältet hittade vi N’Golo Kanté, Jorginho och Loftus-Cheek som fick fortsatt förtroende efter flera bra insatser i rad. Längst fram så valde Sarri att ställa upp utan en renodlad anfallare då Callum Hudson-Odoi, som fick starta för tredje Premier League-matchen i rad, ställde upp till höger, Willian till vänster och Eden Hazard i mitten som en så kallad ”false nine”.

Första halvlek
Det var hemmalaget som började med att föra spelet och efter fem spelade minuter var det dags för matchens första chans. Mane fick in ett bra inspel och Salah var helt fri i straffområdet. Hans volleyavslut gick dock rakt mot Kepa som gjorde en stabil, relativt enkel räddning.

Nästan en kvart in i matchen så letade sig Salah in i straffområdet efter att han sprungit förbi Willian. Salah lyckades även ta sig förbi David Luiz men inte innan bollen rullade ut från planen. Salah slängde sig desperat och sökte straff, Michael Oliver valde helt korrekt att tilldela en inspark.

Chelseas första riktiga chans kom efter knappt 20 spelade minuter då Hazard vände och vred i straffområdet. Belgaren hade dock svårt att hitta en bra skottvinkel och Alisson kunde enkelt rädda hans avslut.

Trots stort bollinnehav för hemmalaget så kom Chelsea till ett bra läge vd en kontring efter cirka 30 spelade minuter. Willian fick en stor yta att löpa och letade även till sig ett bra skottläge. Willian fick till bra fart på skottet men missade även målet med marginal.

Det var Salah som fortsatte att skapa chanser och han hittade snyggt fram till Mane i straffområdet. Mane fick till ett bra avslut men skottet skruvade sig strax utanför Kepas vänstra stolpe. Ett par minuter senare var Antono Rüdiger tvungen att gå av planen. Han hade åkt på en smäll tio minuter tidigare och kunde inte längra fortsätta spela, in kom istället Andreas Christensen.

Ett par minuter innan halvtidsvilan så åkte Azpilicueta på matchen första gula kort då Mane använde sin snabbhet för att ta sig förbi. Spanjoren hängde inte med och blev varnad då han drog ner Mane.

Som väntat så var det Liverpool som förde spelat och försökte få in ett tidigt ledningsmål. Chelsea var dock inte helt ofarliga vid kontringar och skapade också ett par chanser. 0-0 i halvlek.

Anda halvlek
Den andra halvleken sparkade igång med samma spelare som avslutade den första. Återigen så var det Liverpool som försökte skapa chanser och hemmalaget lyckades även få hål på Chelsea tidigt på den andra halvleken. Emerson lyckades inte rensa undan i eget straffområde och istället fick Henderson tag på bollen. Han spelade snyggt in den till en fristående Mane som enkelt kunde nicka in ledningsmålet.

Bara ett par minuter senare var det dags för nästa mål. En långboll från Van Dijk dök ner till Salah som enkelt tog sig förbi Emerson innan han drog till med ett långskott utanför straffområdet. Bollen letade sig snyggt in i det bortre hörnet bakom en chanslös Kepa, 2-0 Liverpool.

Chelsea hade dock ett fint läge att reducera då Hazard kom helt fri med Alisson. Hans avslut lurade målvakten men gick stolpe ut. Bara två minuter senare kom Hazard fri igen i straffområdet, den här gången räddades hans avslut på halvvolley av Alisson. Två bra läge för Chelsea att reducera men inget mål.

Trots ett par halvchanser för de båda lagen så blev det inga fler mål. Liverpool lyckades besegra Chelsea hemma på Anfield för första gången på sex år och tog tillbaka ligaledningen med en match mer spelad än Manchester City. Chelsea befinner sig fortsatt på en fjärdeplats men har spelat en match mer än Manchester United och två fler än Arsenal.

Sammanfattning
Liverpool inledde bäst men utan resultat och efter en jämn första halvlek var det 0-0 vid halvtidsvilan. Hemmalaget skulle även inleda andra halvlek bäst och det gav resultat direkt då Mane gjorde 1-0 och Salah 2-0 bara ett par minuter senare. Chelsea svarade direkt och Hazard hade två utmärkta lägen att reducera men lyckades inte få in bollen i mål. Liverpools två mål vvar tillräckligt för att besegra Chelsea och därmed behålla ligaledningen även fram tills nästa ligaomgång.

Matchfakta
Liverpool (4-3-3):
Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson; Henderson (Milner 77), Fabinho, Keita (Wijnaldum 66); Salah (Shaqiri 90), Firmino, Mane

Oanvända avbytare: Mignolet, Lovren, Sturridge, Origi
Mål: Mane (51), Salah (53)
Gula kort:

Chelsea (4-3-3):
Kepa; Azpilicueta, Rüdiger (Christensen 40), Luiz, Emerson; Kanté, Jorginho, Loftus-Cheek (Barkley 76); Hudson-Odoi (Higuain 56), Hazard, Willian
Oanvända avbytare: Caballero, Pedro, Kovacic, Giroud
Mål:
Gula kort: Azpilicueta

Domare: Michael Oliver

https://www.svenskafans.com/england/liverpool-chelsea-601532.aspx