Torsdag närmar sig och Chelsea laddar på nytt upp inför en kväll mot nytt motstånd i Europa League. När lottningen ägde rum fanns lag som Napoli och Arsenal med liksom Valencia och Benfica men på Chelseas lott drogs istället Slavia Prag.
 
Ett möte mellan två lag som tidigare inte mött varandra. Chelsea har dock stött på ett annat lag från Prag, Sparta Prag, vid två tillfällen (Champions League 2003/04 och Europa League 2012/13) och även tjeckiskt motstånd i Cupvinnarcupen 1994/95, då Viktoria Zizkov. Chelsea har i dessa möten tre segrar och tre oavgjorda matcher.
 
Slavia Prag har stött på engelskt motstånd fler gånger, men resultaten är inte alltför smickrande. Negativ statistik mot såväl Arsenal, Aston Villa, Leeds och Tottenham stärker inte förhoppningarna hos tjeckerna inför kvartsfinalen mot Chelsea.
 
 
SLAVIA PRAG
Slavia Prag har en bra säsong på gång och går mot ligaseger då Viktoria Plzen på andra plats är sju poäng efter och endast tre omgångar återstår att spela. En extra morot för Slavia Prag är att de i nästa omgång ställs mot lokalrivalen Sparta Prag och då kan säkra ligatiteln.
 
Säsongen började dock inte lika bra för Slavia Prag som åkte ut i Champions League-kvalet med totalt 1-3 mot Dynamo Kiev. Samma Dynamo Kiev som Chelsea förpassade ut ur Europa League i senaste omgången med totalt 8-0. Efter uttåget ur Champions League för Slavia Prag väntade Europa League och där har det gått desto bättre. Gruppspelet mot Zenit St Petersburg, Bordeaux och FC Köpenhamn slutade med en andraplats och sedan har man förpassat Genk och Sevilla ut ur turneringen. Mötet med Sevilla gav såklart ringar på vattnet och Chelsea måste helt klart se upp med motståndet som nu väntar.
 
Chelseas manager Maurizio Sarri höjer ett varningens finger för Slavia Prags offensiv, ”Det här är en farlig match för oss. De har gjort sex mål på två matcher mot Sevilla, de är farliga.”
 
I Slavia Prag förväntas ex Chelsea-spelaren Miroslav Stoch spela och han är även lagets främste målskytt denna säsong. Stoch som även prisats för årets mål i ligan. Saknas gör däremot lagets delat näst bäste målskytt, mittfältaren Tomas Soucek, som är avstängd.
 
Startelvan i avgörande matchen mot Sevilla: Ondrej Kolar – Ondrej Kudela, Michael Ngadeu-Ngadjui, Simon Deli, Jan Boril – Tomas Soucek, Alex Kral – Lukas Masopust, Ibrahim Traoré, Miroslav Stoch – Milan Skoda
 
Laget var målsnålt i gruppspelet med endast fyra gjorda mål på sex matcher, och tre insläppta, men sedan har man kommit igång med offensiven och gjort tio mål i slutspelets fyra matcher mot Genk och Sevilla.

Slavias 43-årige manager Jindrich Trpisovsky som fått en dags extra vila, i jämförelse än Chelsea, ser inga avgörande fördelar med det. Jindrich ser inga större nackdelar för Chelsea inför mötet – trots tufft schema. 
‘Chelsea spelar med stor rotation och då de möter Liverpool i helgen så tror jag de kommer rotera mycket igen. Jag kan ju ha fel men jag tror inte att många spelare som startade mot West Ham spelar mot oss… men jag tror inte de ändra hela elvan. Deras trupp är ju avsevärt starkare än vår’.
 
CHELSEA
Chelsea måste alltså se upp med den offensiv som Slavia Prag förväntas komma med. ”Vi måste vara väldigt kompakta och försvara oss väl.” säger Sarri inför matchen och har sett tjeckernas offensiv där de gärna anfaller med många spelare.
 
Chelsea har blandat och gett en del under säsongen men i Europa League har man gått som tåget och är turneringens bästa lag så långt sett till resultat. Senast blev det klara 5-0 mot Dynamo Kiev och därefter har man hunnit med att förlora mot Everton innan tre raka segrar mot Cardiff, Brighton och West Ham, vilket tagit Chelsea upp på tredje plats i Premier League. Det är dock tätt i kampen om tredje och fjärde plats där Chelsea gör upp med Tottenham, Arsenal och Manchester United om de två platser som ger Champions League-spel nästa säsong. Samtidigt som den kampen pågår har alla fyra lag matcher i Europa att ta hänsyn till och alla vill avancera där. En vinst i någon av Europaturneringarna ger också en plats i Champions League så chans till dubbel glädje finns där.
 
Det är en stark trupp som Sarri tagit med sig till Prag och han har många alternativ när det är dags att ta ut startelvan. Kanske har han också söndagens ligamatch mot Liverpool i tankarna när laget ska tas ut så att det blir starkast tänkbara startelva är inte säkert.
 
Möjlig startelva: Kepa Arrizabalaga – Marcos Alonso, Andreas Christensen, David Luiz, Cesar Azpilicueta – Ross Barkley, Jorginho, Mateo Kovacic – Willian, Olivier Giroud, Pedro
 
Mest given känns målvaktsvalet där Sarri tydligt visat att Kepa är nummer ett även i Europa League. Sedan bör Giroud vara nummer två att tas ut i laget. Anfallaren toppar skytteligan i turneringen och har varit het i match efter match och hittills gjort nio mål. Om Sarri vågar vila hela trion N´Golo Kanté, Eden Hazard och Callum Hudson-Odoi återstår att se men de lär alla vara redo för inhopp om så blir fallet.
 
 
Förväntad matchbild
Slavia Prag känns på papperet som ett motstånd Chelsea ska vinna mot, men segern senast mot Sevilla skrämmer lite. Chelsea behöver vara vaksamma på den offensiv som Slavia Prag besitter och det gäller att inte underskatta motståndet.
 
Trots att ett varningens finger höjts så känns Chelsea som ett så pass mycket bättre lag och kommer man upp i rätt standard och kan spela som man gjort tidigare i turneringen så tror undertecknad att första mötet kommer resultera i en seger för Chelsea. Kanske lite optimistiskt, men 1-3 känns som ett tänkbart resultat där Giroud fortsätter visa prov på sin målform i Europa League.
 
Matchen startar 21:00 och sänds på Eurosport 2.
 

https://www.svenskafans.com/england/infor-slavia-prag-chelsea-601370.aspx