CHELSEA FC

Januariövergångar 2019

IN
Lucas Bergström, målvakt, TPS, okänd summa
Christian Pulisic, mittfältare, Borussia Dortmund, £57,6m
 
Lån IN
Gonzalo Higuaín, anfallare, Juventus, säsongslån, £8,1m
 
UT
Cesc Fàbregas, mittfältare, Monaco, fri transfer
Charlie Colkett, mittfältare, Östersund, okänd summa
Joao Rodríguez, anfallare, utan klubb, okänd summa
Charlie Wakefield, försvarare, Coventry City, fri transfer
Islam Feruz, anfallare, utan klubb
 
Lån UT
Till de redan 40 utlånade spelarna adderade Chelsea ytterligare nio i januari och har därmed fyra och en halv startelva på lån.
 
Säsongen 2018-19
 
Med åtta vinster och fyra oavgjorda de första tolv omgångarna hängde Chelsea på Liverpool och Manchester City i toppen av Premier League. De räddade 2-2 hemma mot Manchester United med ett mål i den sjätte stopptidsminuten, men tappade å andra sidan segern en minut före full mot Liverpool.
 
Första förlusten för säsongen kom borta mot Tottenham i slutet av november och efter en hemmavinst mot Fulham åkte de på stryk borta mot Wolverhampton. Hemmamötet med Manchester City den 8 december var i det läget en ödesmatch för Chelsea som var tvungna att vinna för att ha någon chans kvar i titelstriden. En mycket stark insats av Maurizio Sarris lag tillfogade City deras första nederlag och tog Chelsea upp på 34 poäng, vilket fortfarande var 7 poäng bakom Peps lag och ytterligare en pinne bakom Liverpool.
 
Under perioden just före och efter årsskiftet besegrade Chelsea svagare motstånd i Brighton, Watford, Crystal Palace och Newcastle, men de föll hemma mot Leicester och nådde bara 0-0 hemma mot Southampton. Det gjorde att gapet uppåt inte stängdes och de kommande fyra matcherna skulle hela kapa bandet med titelstriden.
 
Den 19 januari förlorade Chelsea derbyt på Emirates med 0-2 och i den följande omgången nätade Bournemouth fyra gånger efter paus för en överraskande storseger. Chelsea slog visserligen tillbaka hemma mot Huddersfield med 5-0, men kläddes av fullständigt på Etihad där Manchester City vann med 6-0.
 
Chelsea fick tillbaka modet genom att besegra bortastarka Spurs i februaris sista match och vann som väntat borta mot Fulham. Ett mål på stopptid räddade en poäng mot Wolves, men Everton visade sig vara för starka på Goodison Park. Återigen ett steg fram och ett steg bak.
 
Det såg länge illa ut mot Cardiff, men två mål sista åtta minuterna vände på matchen och säkrade 3 poäng. I de två aprilmatcherna har Chelsea vunnit över Brighton och West Ham på hemmaplan. Trots lite upp och ner i resultaten leder de kvartetten i jakten om de två platserna till Champions League. Chelsea har dock en match mer spelad och skulle de övriga lagen vinna sin hängmatch skulle Sarris mannar halka ner som tredje lag med Manchester United bara 2 poäng efter.
 
  3 Chelsea         33 20  6  7  57-34  66
  4 Tottenham     32 21  1 10  60-34  64
  5 Arsenal          32 19  6  7  65-40  63
  6 Man United    32 18  7  7  61-43  61
 
Det kommer sannolikt bli en kamp ända in i slutomgången om vilka två lag som tar plats tre och fyra, och för Chelsea ser det återstående spelschemat ut så här:
 
Liverpool (b)
Burnley (h)
Manchester United (b)
Watford (h)
Leicester City (b)
 
Chelsea har bara vunnit två av de sex senaste borta i ligan och ingen av deras resterande matcher på bortagräs ser särskilt enkel ut. Burnley och Watford borde dock avfärdas tämligen enkelt, men 6 poäng lär inte räcka för att sluta trea eller fyra. Mötet med Manchester United den 28 april kan visa sig bli helt avgörande.
 
Vad gäller Chelseas resultat på bortaplan är det värt att notera att de fem bortamatcherna mot lagen högst upp i tabellen (Manchester City, Tottenham, Arsenal, Wolverhampton, Everton) samtliga har slutat med förlust och en målskillnad på 2-15. Det bådar inte så gott inför mötena med Liverpool, Manchester United och Leicester. Av Chelseas 23 mål på bortaplan har 16 gjorts mot lagen på plats 15-20 i tabellen.
 
I FA-cupen åkte Chelsea ut i den femte rundan hemma mot Manchester United och i Carabao Cup föll de i finalen mot Manchester City efter straffläggningen.
 
Bättre har det gått i Europa League. Chelsea gick vidare som klar gruppetta i konkurrens med BATE Borisov, MOL Vidi och PAOK följt av att de slog ut Malmö FF i sextondelen och Dynamo Kiev i åttondelen. I semifinalen ställs de mot Slavia Prag och med 1-0 från bortamatchen med en reservbetonad elva ska det mycket till för att en semifinalplats inte ska säkras i returen på Stamford Bridge i veckan. I Europa League har Chelsea, liksom Arsenal (2-0 hemma mot Napoli), en extra chans att säkra spel i Champions League till hösten om de skulle gå hela vägen.
 
Eden Hazard är med 16 mål och 12 assist överlägset bäste poängspelare i Chelsea. Därefter följder Pedro (8+1), William (3+6) och Ross Barkley (3+5).
 
Skador och avstängningar
 
Sarri ställde över sju spelare i veckans match mot Slavia Prag och flera av dessa, inklusive Eden Hazard, förväntas återvända till startelvan.
 
Vänsterbacken Emerson, som missade matchen i Europa League till följd av skada, ska utvärderas närmare avspark.
 
Callum Hudson-Odoi lämnades utanför torsdagens matchtrupp på grund av trötthet och Sarri har inte beslutat om yttermittfältaren kommer att inkluderas på söndag.
 
Tidigare möten (i Liverpools favör)

Totalt i ligan: 66 vinster, 35 oavgjorda och 50 förluster
Totalt Premier League: 19 vinster, 13 oavgjorda och 20 förluster

På Anfield: 46 vinster, 18 oavgjorda och 11 förluster
Premier League på Anfield: 13 vinster, 7 oavgjorda och 6 förluster

Sedan säsongen 2004/05 har Liverpool och Chelsea mötts 46 gånger. Resultatet från dessa matcher är att Chelsea har vunnit arton matcher att jämföra med Liverpools fjorton segrar.

Efter att ha varit lite av en mardrömsmotståndare i ligan har det gått något bättre under senare år och Liverpool har vunnit nio och förlorat sex av de tjugotvå senaste mötena i Premier League. Men det går också att justera omfånget något och presentera en annan bild. Adderar vi cupmöten och tittar bara på de sexton senaste matcherna lagen emellan har Liverpool nämligen bara vunnit vid två tillfällen och Chelsea var obesegrat i åtta raka matcher mot Liverpool i liga eller cup före nederlaget hösten 2015.

Förrförra säsongen vann Liverpool med 2-1 i London och spelade 1-1 på hemmaplan. Just 1-1 slutade matchen på Anfield även den förra säsongen och på Stamford Bridge vann Chelsea med enda målet. I höstas höll Daniel Sturridge Liverpools obesegrade start vid liv med ett kvitteringsmål en minut före full tid och så slutade även den matchen 1-1.

Liverpool har inte hållit nollan på femton ligamatcher mot Chelsea. Det är den näst längsta motsvarande sviten Chelsea har efter den mot Blackburn 1947-1995.

Framåt har Liverpool gjort fler än 1 mål i bara två av de fjorton senaste mötena mot Chelsea.

Ingen av de 30 liga- eller cupmatcherna lagen emellan de senaste 23 åren har slutat 0-0.

LIVERPOOL FC

Den 27 april 2014 förlorade Liverpool en match laget inte behövde 3 poäng i och Chelsea egentligen inte var intresserade av att vinna. Det blev en smärtsam påminnelse om hur den årgången under Brendan Rodgers ledarskap fullständigt saknade ett annat läge än huvudet under armen och fullt blås framåt med Luis Suarez, Daniel Sturridge och Raheem Sterling i spetsen.

Den snöpliga snubblingen med efterföljande baklängesmål var givetvis ett hårt slag, men det återstod en hel halvlek att få in en enda ynka boll som skulle fortsätta att placera Liverpool i förarsätet om ligaguldet. José Mourinho-präglade Chelsea kom för att spela 0-0 och hade fått grädde och sylt till moset, så de satt förstås lugna. I stället för att metodiskt såga sig fram mot ett lag som inte var särskilt spelsugna började Steven Gerrard ragga boll som en tokig och ta mängder av hopplösa långskott. Desperationen dröp ur honom och Rodgers visade brist på ledarskap och matchcoachning genom att inte agera. Sedan vet vi hur det gick.

Den matchen för 5 år sedan kommer ha väldigt lite direkt påverkan på söndagens möte med Chelsea. Om en stress infinner sig hos Liverpoolspelarna vid underläge beror det inte på vad som hände 2014 utan att ett underläge är ett jobbigt läge i en match du måste vinna. Måste vinna ja. Det tål att upprepas: om Liverpool spelar oavgjort mot Chelsea måste Manchester City, eftersom de har klart bättre målskillnad, tappa poäng i två av de återstående ligamatcherna och detta scenario förutsätter ändå att Liverpool går rent i övrigt.

Undantaget Bayern München och eventuella framtida motståndare i Champions League, är Chelsea det bästa laget Liverpool möter under andra halvan av säsongen efter matchen mot Manchester City den 3 januari och det utgör motståndsmässigt det sista stora hindret i Premier League. Det är också den sista matchen inför Manchester Citys ”bära eller brista”-period. Om Peps lag ska tappa mot Liverpool i titelstriden är det då och Klopps lag har inte råd att ge dem en ännu större säkerhetsmarginal.

Chelsea är precis vad tabellen visar, det tredje bästa laget i ligan om än en bit från topp två. Det finns fortfarande en extra udd lagen emellan, vilket gör att Chelsea brukar tända till extra och säkert bidrar till att Liverpool har haft svårt för dem under många år. Två vinster på sexton matcher är oroväckande svag statistik och även om historiska resultat är just historia visade matcherna mot Leicester och Crystal Palace att det finns vissa lag som helt enkelt har egenskaper som gör dem svårspelade för Liverpool.

En väldigt uppenbar svårspelad faktor hos Chelsea heter Eden Hazard och med sista eller näst sista fot eller huvud på hälften av lagets ligamål är det en given fokuspunkt för Liverpools defensiv. Mer om hur Klopp och laget ska lyckas betvinga hans offensiva kraft kan du läsa om i morgondagens Elvan klockan elva.

Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, whoscored.com, transfermarkt.com
 
 

https://www.svenskafans.com/england/infor-liverpool-chelsea-601482.aspx