Vi har nått slutspurten av Premier League-säsongen och vi har det jämnaste titelracet på flera år. Inte nog med det så är Champions League-kampen tajtare än någonsin och platserna 3-6 är vidöppna.

För fem år sedan, säsongen 2013/14, var det även då ett titelrace med framför allt Manchester City och Liverpool. Liverpool som var i storform med elva raka ligasegrar hade allt i egna händer med tre omgångar kvar då ett reservbetonat Chelsea gästade Anfield vid slutet av April. José Mourinho, dåvarande Chelseatränare, valde att vila många nyckelspelare inför Champions Leage-mötet mot Atletico Madrid. Trots detta så var det bortalaget Chelsea som kom undan med alla tre poäng efter mål av Demba Ba och Willian med hjälp av ett stort misstag av Steven Gerrard som på sätt och vis halkade bort ligatiteln. Liverpool tappade även 3-0 till 3-3 mot Crystal Palace i den efterföljande matchen och ligatiteln gick slutligen till Manchester City samtidigt som Liverpool slutade på en andraplats. Chelsea å andra sidan slutade på en tredjeplats i ligan och slogs ut av Atletico Madrid i Champions League.

Nu, fem år senare, har Liverpool återigen chansen att vinna ligan. Den här gången så har laget dock inte allt i egna händer. Liverpool ligger förvisso två poäng före tvåan Manchester City men har även spelat en match mer. Totalt fem matcher återstår för Liverpool. Chelsea å andra sidan ligger på en tredjeplats men har även de spelat fler matcher än vissa av konkurrenterna. Säsongens första Premier League-möte mellan de två lagen slutade 1-1 efter en sen kvittering av Daniel Sturridge. Chelsea hade dock lyckats besegra Liverpool med 2-1 i ligacupen borta på Anfield tre dagar tidigare och har inte förlorat på Anfield sedan år 2012. Det står inget snack om att det är mycket som står på spel för båda lagen och Premier League-fans världen runt har en spännande söndagsmatch att se fram emot.

Liverpool
Det var stora förväntningar på Liverpool inför säsongen och många menade att det äntligen är dags för klubben att vinnas in första Premier League-titel. Vissa gick till och med så långt som att säga att allt annat än en ligatitel skulle vara en besvikelse. Förväntningarna var till stor del baserade på Liverpools många storvärvningar (Alisson €62,5m, Keita €60m, Fabinho €45m bland annat). Förväntningarna var också delvis baserade på förra säsongens värvningar av Mohamed Salah och Virgil van Dijk och deras omedelbara inverkan på Liverpools spel. Anfallsspelet tog ett stort steg framåt och försvaret var helt plötsligt en styrka, speciellt hemma på Anfield. Samtidigt så gick Liverpool även till en Champions League-final under förra säsongen och det var många som innan 2018/19 såg Liverpool som favorit till en ligavinst.

Efter 33 spelade omgångar så ligger Liverpool i topp på 82 poäng, två poäng före Manchester City som dock har en match mindre spelad. Efter en i princip fläckfri första halva av säsongen så har laget tappat farten något under säsongens andra halva och Manchester City har tagit upp kampen om Premier League-titeln. Liverpool verkar dock återigen ha hittat farten och har radat upp fyra raka segrar i Premier League. Man vann även enkelt sin hemmamatch i veckan mot Porto och har stora förhoppningar om att nå en semifinal i Champions League. Defensiven har varit den stora förbättringen i jämförelse med förra säsongen då man haft både Van Dijk samt Alisson som stått för flertalet imponerande insatser och framför allt bidragit med en stabilitet. Samtidigt så har spelare som Trent Alexander-Arnold och Andrew Robertson storspelat. Dessutom bidrar nyförvärvet Fabinho med ett stort defensivt jobb och Liverpool visar upp ligans bästa defensiv med endast 20 insläppta mål.

Under den senaste vinstsviten så är det dock inte defensiven som har varit nyckeln och det har gått fyra matcher sedn Alisson (som är bäst i ligan med 17 hållna nollor) höll nollan i Premier League. Istället så har offensiven kommit igång och Salah lyckades äntligen göra mål igen efter en längre period utan att hitta nätmaskorna. Sadio Mane har varit utmärkt under våren och Roberto Firmino bidrar med både mål och assist. Liverpool har lyckats producera hela 75 mål i ligan, näst bäst efter Manchester City.

Det är ett relativt utvilat lag som kommer att ställa upp mot Chelsea då den senaste matchen spelades i tisdags hemma mot Porto. I mål hittar vi som vanligt Alisson som har varit precis så bra som Liverpool-fansen hade hoppats på. Till höger lär Trent Alexander-Arnold starta. Högerbacken har stått för ett mål och sju assist på sina 24 framträdanden i ligan. Virgil van Dijk är given som mittback och har varit en av säsongens absoluta spelare. Bredvid Van Dijk förväntas Joel Matip starta, trots att Dejan Lovren fick chansen under veckan mot Porto. Till vänster så är Andrew Robertson given. Den skotska landslagsmannen har gjort hela nio assist under Premier League-säsongen och varit en bidragande orsak till Liverpools målskytte.

På mittfältet så har tränaren Jurgen Klopp varit mer aktiv med att göra ändringar från match till match. Lagkaptenen Jordan Henderson har haft tuff konkurrenes under säsongen om en mittfältsplats men Klopp förväntas vilja ha med sin lagkapten från start på söndag. I mitten så är det troligt att Fabinho spelar från start samtidigt som holländaren Georginio Wijnaldum har startat majoriteten av matcherna och känns mest given av mittfältarna. Han tar troligtvis plats till vänster på det centrala mittfältet. Naby Keita, som stod för ett mål och en fin insats, samt James Milner, konkurrerar även de om en startplats. Adam Lallana saknas på grund av skada.

Om mittfältsplatserna är oklara så kan det sägas det motsatta om de tre anfallsplatserna. Den före detta Chelseaspelaren Salah är given till höger i anfallet. Salah gjorde det avgörande målet i senaste ligamatchen borta mot Southampton efter en längre period utan mål. Han ligger för tillfället på andra plats i skytteligan med 18 gjorda mål men har haft svårt att hitta nätmaskorna mot bättre motstånd under säsongen. I mitten hittar vi brasilianaren Firmino som bidrar med både mål och assist. Under säsongen så har han mäktat med tolv mål och sex assist i ligan. Längst till vänster kommer Mane att starta. Mane har varit i storform under den senaste månaden och har gjort hela 17 ligamål under säsongen. Xherdan Shaqiri, Daniel Sturridge och Divock Origi är troligare inhoppare för Liverpool.

Liverpool (4-3-3):
Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson; Henderson, Fabinho, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mane.

Chelsea
För Chelsea så har det återigen varit en någorlunda turbulent säsong, vilket det ofta blir med förändringar. Efter en misslyckad fjolårssäsong där laget missade en Champions League-plats så ersattes Antonio Conte av Maurizio Sarri som tog över laget. In kom även mittfältaren Jorginho samt rekordvärvningen Kepa Arrizabalaga i mål. Även Mateo Kovacic togs in på lån samt Gonzalo Higuain till vintern då Alvaro Morata lånades ut till Atletico Madrid.

Säsongen började på bästa sätt med fem raka segrar och Sarri slog även rekord genom att gå obesegrad under sina tolv första Premier League-matcher. Sedan dess har det gått något sämre för Chelsea som framför allt har haft svårt med målskyttet. Chelseas tre anfallare under säsongen (Olivier Giroud, Alvaro Morata och Gonzalo Higuain) har kombinerat för endast tio gjorda ligamål. Istället så har Pedro (åtta mål) och framför allt Eden Hazard (16 mål) varit giftiga framför mål. Hazard har även stått för hela tolv assist i ligan och är den spelaren som ligger bakom flest mål i hela Premier League. Hans produktion har varit oerhört viktig för Chelsea och han är direkt involverad i över 49% av lagets ligamål under säsongen.

Efter en mindre bra vinterperiod har laget börjat hitta formen lite smått och har radat upp tre raka segrar i Premier League med en vinst i Europa League däremellan. Bortavinsten mot Slavia Prag innebär att Chelsea har ett guldläge att nå semifinal i Europa League och fortfarande har chansen att nå Champions League på den vägen ifall man inte skulle lyckas sluta topp fyra i Premier League. Just nu så befinner sig dock Chelsea på en tredjeplats i ligan, även om man har spelat en mer match än konkurrenterna Tottenham, Arsenal och Manchester United. Då Chelsea möter både Liverpool och Manchester United under lagets fem sista matcher så lär Chelsea behöva spela minst oavgjort i en av dessa matcher och har förhoppningar om att ta minst en poäng borta mot Liverpool på söndag.

I mål hittar vi Kepa Arrizabalaga som står för en bra debutsäsong i England och Premier League med 13 hållna nollor, tredje bäst i ligan. Spanjoren har även varit stabil i Europa League och har hållit nollan i totalt 22 matcher under säsongen. Lagkaptenen Cesar Azpilicueta är given till höger och både Antonio Rudiger samt David Luiz förväntas starta som mittbackar. Andreas Christensen fick spela under veckan men har haft svårt att slå sig in i startelvan i Premier League. Till vänster så konkurrerar Marcos Alonso med Emerson om en startplats och det skulle inte förvåna många om det är den sistnämnda som tar platsen efter flertalet bra insatser under våren.

Fransmannen och världsmästaren N’Golo Kanté är given till höger på mittfältet i en något mer offensiv roll än vad vi har sett honom under tidigare säsonger. Istället är det Jorginho som tar hand om den defensiva mittfältsrollen i mitten. Den tredje platsen på mittfältet har det varit tuff konkurrens om under säsongen där Kovacic, Ross Barkley och Ruben Loftus-Cheek alla har fått chansen. Under de senaste veckorna så är det just Loftus-Cheek som imponerat mest och då både Kovacic och Barkley fick starta under veckan så lutar det mesta åt att Loftus-Cheek får chansen från start.

Anfallsplatserna har inte heller de varit spikade under säsongen. Efter att endast ha agerat inhoppare i ligan och inte fått starta en enda gång under de första 30 ligamatcherna så har Callum Hudson-Odoi börjat få mer och mer speltid. Då han inte ens satt med på bänken under Europa League-matchen i veckan så förväntas han få chansen från start, en stor möjlighet för den unga landslagsmannen. Inlånade Higuain har haft det något svårt med målskyttet men lär starta i mitten, speciellt då Olivier Giroud spelade från start under veckan. Hazard är given till vänster och är i storform med bland annat tre mål på sina två senaste Premier League-matcher. Det var även Hazard som både avgjorde ligacupmatchen mot Liverpool tidigare under säsongen och nätade hemma på Stamford Bridge i det första ligamötet lagen emellan. Willian, Pedro och Giroud är troliga inhoppare och det återstår även en viss möjlighet att Sarri väljer att starta med en ”false nine” formation med Hazard i mitten.

Chelsea (4-3-3):
Kepa; Azpilicueta, Rudiger, Luiz, Emerson; Kanté, Jorginho, Loftus-Cheek; Hudson-Odoi, Higuian, Hazard.

Förväntad matchbild
Liverpool är favoriter och med publiken bakom sig så skulle det inte förvåna någon om hemmalaget tar tag i spelet direkt och försöker få in ett tidigt ledningsmål. Chelsea har haft det tufft på bortaplan mot svårare motstånd och släppt in mål direkt borta mot Tottenham, Arsenal och Manchester City. Chelsea är dock ett lag som gillar att ha mycket boll och föra passningsspelet vilket kan betyda att man letar sig in i matchen mer och mer. Nervositet och press på hemmalaget kan påverka laget negativt ju längre matchen lider och Chelsea som bortalag har inte mycket att förlora. En jämn match är att vänta där inget av lagen lyckas dra det längsta strået.

Tips: Liverpool 1-1 Chelsea

Övrigt
– Liverpool har inte vunnit någon av sina sex senaste Premier League-matcher på Anfield mot Chelsea (två förluster och fyra oavgjorda). Liverpool har aldrig haft en en längre svit utan vinst på hemmaplan mot något lag i Premier League.
– Eden Hazard har varit direkt inblandad i 28 mål (16 gjorda, 12 assist) den här säsongen, fler än någon annan spelare i Premier League
– Roberto Firmino har gjort sju mål på sina sex senaste Premier League-matcher på Anfield. Han har dock aldrig gjort mål mot Chelsea under sina fem möten.
– Chelsea har vunnit tre av sina fyra senaste bortamatcher mot laget som ligger etta i tabellen, bland annat en 2-0 seger borta på Anfield april 2014.
– Michael Oliver dömer matchen

Avspark 17:30, 14/4:e. Matchen sänds på Viasat Sport Premium och Viaplay.

https://www.svenskafans.com/england/infor-liverpool-chelsea-601358.aspx