Pendeln
 
FC Barcelona, eller Mourinhos Inter från 2010?
 
När katalanerna i helgen ställdes mot antagonisten Real Madrid, var det svårt veta vilket. Med åtta spelare bakom bollen lade sig Barça på defensiven, kastade tiki-takan överbord, och gnetade till sig segern à la Chelsea 2012. 
 
Missförstå mig rätt. Ingenting smakar bättre än marängsviss, och ur ett kortsiktigt Champions League-perspektiv finns anledning att glädjas över Barças taktiska flexibilitet. Men låt oss kalla en spade för en spade – såhär defensivt har Barcelona aldrig spelat. Inte så länge jag har följt klubben, i alla fall.
 
Således konfronteras man på nytt av frågan: vet klubbledningen vad den håller på med, när den tillåter laget att röra sig långt utanför det taktiska ramverk som utgör FC Barcelonas DNA?
 
Troligtvis gör den det. Och troligtvis är det bara en tidsfråga innan pendeln svänger, och Barça hittar tillbaka till sin identitet. För bara något år sedan var jag inte lika säker, men i och med värvningarna av Arthur och Frenkie de Jong har min oro stillats något.
 
Men frågan behöver ställas. Nu, precis som alltid. Annars riskerar vi att stå där, en dag, ångerfulla och med svansarna mellan benen…
 
 
The Innovation Hub
 
“How FC Barcelona are preparing for the future of football”.
 
Så lyder titeln på Simon Kupers senaste reportage i tidningen Financial Times. Under ett par dagar i februari besökte den berömde sportjournalisten Barças högkvarter, där han fick en unik inblick i hur katalanerna arbetar för att bli världens mest moderna fotbollsklubb.
 
Bokstavligt talat. 2017 lanserade Barça nämligen The Innovation Hub – ett projekt med målsättningen att integrera medicinska framsteg och den allra senaste tekniken i klubbens arbetssätt. Både på och utanför planen. Detta, och mycket mer, berättar Kuper om i reportaget.
 
En klart läsvärd artikel, tycker jag. För att ta del av texten i sin helhet – vilket jag tycker ni ska göra – klickar ni här!
 
 
Prison Break
 
Sandro Rosell är på fri fot.
 
Tillfälligt, åtminstone. Om en månad avgörs hans öde i rätten, men i veckan släpptes den före detta Barça-presidenten efter två år i fängelse på grund av åtal om pengatvätt och illegala köp av tv-rättigheter i Brasilien.
 
Detta, efter att den spanska domstolen beslutade att Rosell (och hans affärspartner, Joan Besoli) inte längre utgör en så kallad ”flykt-risk” – vilket innebär att domstolen inte längre bedömer det som troligt att Rosell skulle fly landet innan rättegången.
 
Goda nyheter, om ni frågar Josep Bartomeu. Som bekant var den nuvarande Barça-presidenten Rosells högra hand under dennes mandatperiod, och vid åtskilliga tillfällen har Bartomeu uttryckt sitt offentliga stöd för Rosell och Besoli. Så även i veckan, när beskedet om deras tillfälliga frisläppande landade:
 
”Finally, a completely unjust situation has ended for Sandro Rosell and Joan Besoli. Twenty-one months in prison. Now free, surrounded by friends and family, they can better defend their innocence.”


Rakitic-rykten

Ryktena kring Ivan Rakitic fortsätter.
 
Som bekant har klubbar som Chelsea, Bayern München och Inter uppgetts vara sugna på 30-åringens signatur, och när det förra månaden stod klart att Frenkie de Jong skulle anlända i sommar späddes ryktena på ytterligare.
 
Men Rakitic själv har inga planer på att lämna. Det gjorde kroaten klart och tydligt, när han i veckan kommenterade de flytt-rykten som har kretsat kring honom det senaste halvåret:
 
”Jag har tre år kvar på mitt kontrakt, och jag vill stanna här.”
 
”Jag känner en stolthet över att stora klubbar frågar efter mig, om de gör det, men jag kan bara se mig själv i Barcelona. Ryktena får mig att skratta, när jag dricker mitt morgon-kaffe.”

 
Raka rör, alltså. Men frågan är om den katalanska ledningen känner likadant. Att Rakitic har bakom sig en utomordentlig Barça-karriär råder ingen tvekan om, men i och med klubbens skyhöga lönekostnader pekar allt mot ett par spelarförsäljningar i sommar. Och med tanke på hans ålder och marknadsvärde talar mycket för att Ivan Rakitic är en av dem.
 
 
Comeback
 
Ajax målvakt, André Onana, är på FC Barcelonas radar.
 
Det bekräftade 22-åringens agent, Albert Botines, när han i veckan talade med holländska tidningen De Telegraaf:
 
”Det är korrekt. Det är ingen hemlighet att Barcelona är intresserade”
 
Nypa salt och så vidare, men nog finns det en logik i att katalanerna är intresserade av den talangfulle kamerunaren. Mellan 2010 och 2015 tillhörde han nämligen Barças akademi, och som bekant är FC Barcelona aldrig främmande för att plocka hem blomstrande, före detta La Masía-spelare.
 
Dessutom talar mycket för att Jasper Cillessen kommer att lämna klubben. För eller senare, i alla fall. Han är helt enkelt på tok för bra för att sitta på bänken – vilken bänk det än handlar om.
 
 
Det var allt för den här veckan! Ta hand om er, visca el Barça – och på återseende nästa måndag!
 
 
Källor: espn.com, fcbarcelona.com, marca.com, barcablaugranes.com, transfermarkt.com, ft.com,

https://www.svenskafans.com/spanien/la-setmana-blaugrana-vecka-9-barca-a-la-chelsea-2012-599726.aspx