Chelseas hedervärda insats i finalförlusten mot Man City senast får ses som ett fall framåt även om kontroverser kring Kepa samt en förlorad final dominerat eftersnacket till matchen. Chelsea fortsätter att blanda och ge denna säsong och man vet aldrig riktigt vad man får. Topparna är höga medan dalarna är avgrundsdjupa. Tottenham å andra sidan ligger bekvämt till i topp 4 men verkar kollapsa i matcher så fort man börjar nämnas som en eventuell outsider om titeln. Två oberäkneliga lag drabbar samman på Stamford Bridge i afton och Chelsea hoppas kunna återställa ordningen efter förra säsongens förlust i detta möte. Innan dess hade det gått 28 år sedan Tottenham vann på Stamford Bridge.

Chelsea

Kommer alltså senast från en finalförlust på straffar mot Man City i ligacupen. Chelsea hade tydligt lärt sig en läxa från demoleringen ett par veckor tidigare och stod upp bra mot City på Wembley. Spelmässigt var det ett verkligt steg framåt men även mentalitetsmässigt, spelarna var beredda att offra sig för varandra och klubbmärket. Något som vid tillfällen saknats under hösten.

Tyvärr har eftersnacket präglats av Kepas idiotiska upptåg där han vägrade bytas ut i övertidens slutminuter. Detta har skapat prat om spelarmissnöje och brist på respekt för Maurizio Sarri och hans metoder. Inte någon ultimat uppladdning om man även kommer ihåg att Chelsea trots en bra insats faktiskt förlorade finalen. Med ett ökande missnöje från fansen och viskningar om eventuella splittringar i spelargruppen gentemot Sarri får man ändå ställa sig frågan om Italienaren har råd med en sorts kollaps vi sett i stormöten tidigare på säsongen.

I skadeväg dras Chelsea med två frånvarande spelare som förmodligen ändå ej väntats få speltid. Gary Cahill dras med ryggproblem medan Davide Zappacosta åkt på influensa. Utöver dessa ska Sarri ha en frisk om än utmattad trupp att tillgå efter 120 minuter i Söndags.

Sarri väntas rotera lite i startelvan med en Higuain som endast hoppade in i finalen och en Kovacic som ej fick någon speltid alls. Även Alonso blev utan minuter men frågan är om Sarri kan utelämna Emerson efter hans form på senaste tiden. Sarri sa även att det är möjligt att Kepa blir petad i mötet mot Tottenham men verkade antyda att det isåfall har mer att göra med Spanjorens fysiska status snarare än en disciplinär reprimand.

Förväntad startelva 4-3-3: Kepa; Emerson, Luiz, Rudiger, Azpilicueta; Kovacic, Jorginho, Kante; Hazard, Higuain, Willian.

Tottenham:

Tottenham kommer närmast från en missräkning borta mot Burnley där Chris Wood och Ashley Barnes såg till att Spurs inte fick med sig några poäng från Turf Moor. Som flera gånger förut denna säsong när Tottenham haft chans att sätta press på Liverpool och City i kampen om ligatiteln så kollapsar laget. Detta ledde till att Pochettino drabbades av härdsmälta på innerplan efter matchen och skällde ut domare Mike Dean efter noter. FA har meddelat att man ämnar att applicera disciplinära åtgärder mot Pochettino och Argentinaren har själv gett en offentlig ursäkt till Mike Dean.

Utöver förra helgens resultat har Spurs tuffat på under säsongen och ser väldigt trygga ut i kampen om Champions league fotboll nästa säsong även om man aldrig riktigt lyckats blanda sig i titelstriden på allvar. Man chockade Borussia Dortmund i första mötet i Champions leagues åttondelsfinaler och har med sig en 3-0 ledning till returen på Signal Iduna Park.

I skadeväg saknas Dele Alli som återhämtar sig från en skada på en baksida samt Eric Dier som haft problem med sina halsmandlar. Utöver det har Tottenhams skadelista tunnats ut vilket kommer som väldigt glada nyheter för Pochettino som dragits med en väldigt skadedrabbad trupp sedan nyår.

Förväntad Startelva 5-3-2: Lloris; Davies, Vertonghen, Sanchez, Alderweireld, Trippier; Winks, Eriksen, Sissoko; Kane, Son.

Förväntad matchbild:
Ett tröttkört Chelsea från helgen kommer förmodligen vilja starta matchen i ett lågt tempo och det ligger i Tottenhams bästa intresse att pressa Chelsea hårt från start. Undertecknads gissning är att Chelsea kommer försöka lugna ner tempot medan Tottenham vill trissa upp det och skapa kaos. Om Chelsea håller läget under kontroll första 20 bör man ha en bra chans att kunna äta in sig i matchen och dominera bollinehavet.

Tips: 2-1
Matchfakta och kuriosa:

– Chelsea har endast förlorat en av sina senaste 32 matcher mot Tottenham på Stamford Bridge, dock kom den förlusten i förra säsongens möte.

– Spurs har vunnit 3 av sina 4 senaste möten med Chelsea i Premier league, lika många som de lyckades vinna de senaste 20 åren totalt.

– Tottenham har chansen att vinna 3 raka ligamatcher mot Chelsea för första gången sedan 1963.

Domare: Andre Marriner

Avspark: 21.00

https://www.svenskafans.com/england/infor-chelsea-tottenham-599482.aspx