Första halvlek

Chelsea startade matchen klart bättre än man gjorde senast The Blues och The Citizens möttes, samtidigt som denna match i stort öppnade klart mer avvaktande än förra mötet. Och det var Chelsea som var först ut med att skapa halvdana farligheter, när Luiz i den 10:e minuten slog en mycket fin crossboll till en djupledslöpande Kante som plockade ner bollen. Den lille fransosen blev därefter kapad av Zinchenko, men märkligt nog domare Moss valde av någon anledning att fria.

City började därefter att ta över matchen, men Chelsea försvarade sig under de första 20 minuterna utan några större problem. Matchen hamnade därefter i ett ganska avvaktande tillstånd, och det var tydligt att inget av lagen ville göra för mycket med risken att bli av med bollen i fel situation. I den 30:e minuten drog Luiz på sig finalens första gula kort efter en sen tackling på Bernardo Silva, men den efterföljande frisparken från City nickades enkelt undan.

I den 40:e minuten valde Willian att dribbla i ett väldigt märkligt läge på egen planhalva, varpå han tappade bollen och gav bort en frispark när han försökte ta tillbaka den. Frisparken letade sig först över hela straffområdet till Sterling, som kunde slå ett nytt inlägg som såg ut att kunna bli mycket farligt, men efter lite flipperspel lyckades Chelseaförsvaret få undan bollen.

I halvlekens sista ordinarie minut gav sig Hazard iväg på en soloräd där han fintade bort en, två och tre Cityförsvarare, men när han väl kom till avslut så lyckades Laporte blockera skottet. Chelsea ordnade även fram en frispark som Willian lyfte in och Otamendi nästan nickade i eget mål, men efterföljande hörna gav inte ett sista läge. Halvleken avslutades därmed som den startat: med ett 0-0 resultat.

Andra halvlek

Den andra halvleken inleddes klart intensivare än den första, och båda lagen lyckas ordna fram vardera halvchanser inom de första tre minuterna. Efter att ca 10 minuter av halvleken passerat så fick City en hörna som Emerson först nickade undan, men inte längre än att bollen hamnar hos en Cityspelare som kunde dra till på volley vid straffområdsgränsen. Bollen går fram till Aguero som tar emot och lägger in bollen i mål, men domaren blåser av för offside. VAR tillkallas, och repriserna visar att Rüdigers fot släppade efter och eventuellt gjorde att Aguero egentligen inte var offside – i alla fall enligt de engelska kommentatorerna på Sky Sport – men målet döms bort även efter granskningen.

I den 66:e minuten lyckades Hazard och Kante sånär öppna upp målskyttet, efter att den förstnämnde gjort en mycket fin löpning, innan han tog sig runt inbytte Vincent Kompany och spelade fram Kante som var den ende Chelseaspelaren som följt med i anfallet. Kante drog till med ett direktskott, som dessvärre letade sig nån halvmeter ovanför ribban.

Chelsea kom efter läget in i en bra period, och kort efter Kantes skott kom även Barkley till ett avslut som även det letade sig en bit över målet. Strax därpå gav sig Hazard iväg på en till soloräd och spelade fram till Pedro efter att ha tagit sig förbi ett par City-spelare. Pedro valde dock istället för att skjuta att försöka spela tillbaks, men Cityförsvaret kunde bryta passen.

Chelsea var här inne i en mycket fin period, men stod även för några onödiga bolltapp som gjorde att Manchester City kunde ställa om. För att fortsätta pressen valde Sarri att göra bytet som i stort sett samtliga Chelseasupportrar väntat på: Hudson-Odoi fick komma in till förmån av Pedro i den 79:e minuten. Med Hudson-Odois hjälp fortsatte Chelsea att pressa på, och det blev tydligt att Hazard hade saknat en lekkamrat innan bytet.

Men i och med Chelseas press så kunde City spela på kontringar, och under en sådan lyckades Sterling sånär göra sig fri med Arrizabalaga, men Jorginho valde att ta ett taktiskt gult kort och stänga vägen för Sterlings löpning. Men utöver det var det Chelsea som var mest offensiva, och på tilläggstid ordnade Hazard en frispark som Willian lite lurigt slog mot mål istället för att lyfta in, och Ederson tvingades till en fin räddning.

Men inget av lagen lyckades avgöra under ordinarie tid, och matchen gick därmed till övertid.

Övertidshalvlek 1

Manchester City var laget som fick rulla boll under inledningen av övertiden, och lyckades skapa en halvchans där skottet gick några meter ovanför Kepa. Kort därpå valde Sarri att byta in Higuain, och Chelsea fick för första gången under matchen spela med en striker på planen. Willian blev spelaren som fick kliva av.

Bytena i Chelsea har gett utdelning, och trion Hazard – Hudson-Odoi – Higuain, tillsammans med Kante som fortsatt hade energin att vara överallt på planen, skapade stor oro för Manchester City-försvaret. Men fortfarande blev det inga mål.

Övertidshalvlek 2

I vanlig ordning när det är övertidshalvleker så blev båda lagen allt mer avvaktande ju närmare straffläggningen man kom. Men det var även många trötta ben på planen, vilket öpnnade upp ytor för båda lagen, och Aguero var spelaren som var närmast att ta till vara på det när han fått tag på bollen strax utanför Chelseas straffområde. Skottet var bra och välplacerat, men Kepa var med på noterna och lyckades rädda.

Men samtidigt visade Chelseakeepern att den långa matchen slitit på hans kropp, och i och med att laget fått ett extrabyte under övertiden så valde Sarri att sätta in Caballero i stället. Efterföljande scener var bland de märkligaste som har setts under en Chelseamatch, då Arrizabalaga med vilda gester (och en del märkliga “tummen upp”) mot bänken att han allt skulle stanna på planen. Sarri, som ville få igenom bytet, blev märkbart upprörd, och ju längre som Kepa vägrade kliva av så blev Chelseatränaren tillslut, fullt förståeligt, fly förbannad. Men trots det blev alltså Arrizabalaga kvar på planen, och Caballero, som varit fullt redo att hoppa in, fick sätta sig på bänken igen. Sarri var nära att storma ut ur arenan, men valde tillslut att stanna kvar.

Märkligt, minst sagt, och någonting som vi definitivt inte har fått höra det sista om. Men efter det märkliga utbytet rinner tiden iväg, och Carabao Cup får avgöras på straffar.

Straffar

Chelsea får börja:

Jorginho – Miss (Ederson räddar)
Gundogan – Mål
Azpilicueta – Mål
Aguero – Mål (Arrizabalaga borde ha räddat, men bollen går under honom)
Emerson – Mål
Sane – Miss (Arrizabalaga visar varför han vägrat kliva av, och gör en livsviktig räddning)
Luiz – Miss… (Luiz tog inte tillvara på Kepas räddning, utan drog bollen i stolpen)
B. Silva – Mål
Hazard – Panenka, mål, briljant.
Sterling – Mål…

Och mästarna i Carabao Cup blev därmed Manchester City.

Sammanfattning och statistik

Efter förra mötet lagen emellan var det nog få som tvivlade på att Manchester City är det starkare av de två i nuläget – men det måste sägas att Chelsea verkligen bjöd upp till dans i denna final. City hade majoriteten av bollinnehavet, och hade i slutändan fler avslut och skott på mål, men Chelsea kändes periodvis riktigt farliga, och med lite tur hade man kunnat avgöra matchen under ordinarie speltid vid ett par tillfällen. Men denna gång var turen inte på vår sida, och det är bara att gratulera Manchester City till trofén.

Efterspelet av denna match kommer inte handla så mycket om den missade trofén, utan snarare om hur relationen mellan Sarri och Arrizabalaga kommer att se ut i fortsättningen. Kepa, som vägrat kliva av planen när Sarri valde att byta ut honom, lär få det ganska hett om öronen, och känslan är att hur Sarri hanterar denna situation kommer att avgöra hans framtid i klubben. Om det inte sköts snyggt så kommer det eventuellt att uppstå stora problem i omklädningsrummet – om man inte tolkar detta som ett tecken på att Sarri redan har tappat det. Personligen väljer jag dock att tro att det handlar om en ung målvakt som verkligen, verkligen ville vara kvar under straffläggningen, men det återstå att se vad detta kommer att leda till.

Nu gäller det dock att blicka framåt, och även om det blev en förlust i denna match så finns det mycket positivt att ta med sig. Härnäst väntar Tottenham, och då gäller det att laget har hunnit ställa om mentalt, och det blir ett sant prov för Sarri och Zola att ordna det.

Chelsea (4-3-3): Arrizabalaga; Emerson – Luiz – Rüdiger – Azpilicueta; Barkley – Jorginho – Kante; Willian – Hazard – Pedro
Bänk: Caballero, Christensen, Loftus-Cheek, Kovacic, Hudson-Odoi, Higuain, Giroud
Gula kort: David Luiz, Rüdiger, Jorginho
Mål:

Manchester City (4-3-3): Ederson; Zinchenko – Laporte – Otamendi – Walker; D. Silva – Fernandinho – de Bruyne; Sterling – Aguero – B. Silva
Bänk: Muric, Danilo, Kompany, Gundogan, Sane, Mahrez, Foden
Gula kort: Fernandinho, Otamendi
Mål:

Bollinnehav: 39 % / 61 %
Skott (/på mål): 7/1 – 9/3
Hörnor: 4 / 7
Frisparkar: 22 / 9

Domare: Jonathan Moss

https://www.svenskafans.com/england/finalen-chelsea-manchester-city-0-0-str-3-4-599394.aspx