Första halvlek:

Chelsea var laget som tog tag i taktpinnen direkt från start och skakade Tottenham de inledande 20 minuterna. Pressen satt som en smäck och Tottengam tog sig knappt över planhalvan utan att Chelsea tog tillbaka bollen.

Matchens första stora chans föll till Higuain redan i den 6:e minuten då bollen föll till Argentinaren efter att Sissoko missat att rensa, Higuain fick till en klassisk slice (läs snedträff) och träffade retligt stolpen.

I den 14:e minuten tog Azpilicuetas inlägg från höger solklart på Ben Davies hand men domaren Andre Marriner valde att fria som i så många andra situationer denna kväll.

Med 20 minuter spelade stod Lloris för en redig tavla när han spelade sin utspark rakt på Pedro, situationen mynnade ut i ytterligare ett läge för Higuain som inte riktigt fick till skruven med vänstern och bollen gick utanför.

Efter minut 25 började månne lite trötthet synas i Chelseabenen och Tottenham fick chansen att spela lite högre upp i banan då Chelseapressen domnade av. Tottenham började äga bollinnehavet men hade oerhört svårt att skapa några målchanser tack vare ett oerhört robust försvarsspel från såväl mittbackar som ytterbackar. Man sökte sig då ofta till inlägg som plan B men David Luiz var en gigant i boxen och det var inte mycket som kom förbi honom i afton.

Tempot sjönk drastiskt mot slutet av halvleken med mycket slarv från båda lag. Harry Winks lyckades dock i slutminiuterna skapa Tottenhams enda målchans i den första halvleken med ett spekulativt långskott som tog klockrent i ribban bakom en något felplacerad Caballero.

Första halvlek inleddes mycket positivt från Chelsea och man spelade närmast ut Tottenham i sekvenser de första 20 minuterna. Tottenham åt sig in i halvleken men såg ut att sakna edge, man kom inte till några målchanser och det kändes som att Chelsea hade bra kontroll på matchen hela den första halvleken.

Andra halvlek:

Chelsea inledde den andra halvleken precis som man gjorde den första och pressade Tottenham furiöst och dominerade spelet. Till skillnad från den första halvleken så gav denna inledande press tillslut utdelning i den 57:e minuten. Azpilicueta släppte ner bollen mot Pedro längs högerkanten, Pedro skickade den annars så välplacerade Alderweireld upp på läktaren och smällde in 1-0 ur dålig vinkel mellan benen på Lloris.

1-0 Chelsea alltså och laget såg ut att ta ny energi från målet och man höll uppe sin hårda press. En för dagen loj Hazard som såg trött ut blev utbytt redan i den 60:e minuten till förmån för Willian. Tottenham fick dock ett fint läge för en snabb kvittering i den 63:e när Eriksen fejkade skott och fick ett klart läge i boxen på sin vänster, men från ingenstans dök samme Pedro upp och stod för en glidtackling som John Terry varit stolt över. Pedro tog sedan bollen och överstegade sig ur boxen och klackfintade Winks på mitten, snacka om att mål stärker självförtroendet.

Bara 2 minuter senare stod Kane fri i boxen men fick inte ordning på kroppen för att få av ett avslut på Ben Davies inlägg, hjärtat i halsgropen i Chelseaförsvaret.

Chelsea tappade tempot med ungefär 20 minuter kvar precis som i första halvlek och det kändes som att de slutkörda lejonen nöjde sig med 1-0 och skulle försvara sig till segern snarare än att spela Sarriball.

Precis som i första halvlek hade dock Spurs fruktansvärt svårt att kapitalisera på sitt spelövertag och slängde in Llorente istället för Lamela och började pumpa in inlägg. Även denna halvlek var dock Rudiger och Luiz resoluta i mitten och inlägg efter inlägg nickades bort.

I den 77:e minuten fick en vilt kämpande och fruktansvärt välspelande Kovacic lämna plats för Loftus Cheek efter en fin insats.

Med 5 minuter kvar av ordinarie tid byttes Higuain ut och Giroud fick komma in i spel.

Girouds första aktion i matchen var att nickskarva bollen till Kieran Trippier som kollade boll snarare än målvakt och la den iskallt in i eget nät fram till 2-0.

“Tottenham Hotspur, it’s happened again”.

Resten av matchen spelades av utan några större händelser och underhållningen fick istället bestå av passivt aggressiva Spurs-spelare som nästintill tappade huvudet.

Sammanfattning:

Två halvlekar som speglade varandra där Chelsea dominerade första halvorna och där Tottenham åt sig in i halvlekarna spelmässigt. Tottenham såg oerhört tröga ut när man väl fick chansen att dominera spelet och Chelsea såg ut att ha relativt bra kontroll på Spurs offensiva pjäser. Chelsea skapade inte heller mängder av chanser, men man var effektiva. En individuell prestation från Pedro avgör matchen och Kieran Trippiers horror show var bara grädden på moset. Chelsea såg precis som i Söndags väldigt bra ut i presspelet även om det ibland slarvades med passningarna i avgörande lägen vilket begränsade lagets målchanser.

Vi kan dock konstatera att efter en period med intetsägande fotboll och negativa resultat så blåser en positiv bris återigen ner för Fulham road, åh så härligt det känns!

Statistik:
Chelsea 4-3-3: Caballero; Alonso, Luiz, Rudiger, Azpilicueta; Kovacic, Jorginho, Kanté; Hazard, Higuain, Pedro.
Tottenham 4-2-3-1: Lloris, Davies, Alderweireld, Sanchez, Trippier; Sissoko, Winks; Son, Eriksen, Lamela; Kane.

Bollinnehav: 46-54%
Skott (på mål): 11-9 (1-0)
Offside: 1-1
Gula kort: 1-1
Röda kort: 0-0


 

https://www.svenskafans.com/england/chelsea-tottenham-2-0-599520.aspx