Tidigare under fredagen briserade nyheten som bubblat sedan i höstas, men som de flesta Chelsea-anhängare ändå hoppats undvika. Fifa konstaterar i sin utredning att Chelsea brutit mot reglerna i samband med värvningen av en rad ungdomsspelare och påföljden blev dryg – böter på 600,000 Schweiziska Francs och värvningsförbud under två transferfönster. Men även FA, förbundet som Chelsea verkar under, där värvningar ska rapporteras och som ska se till att man på inhemsk nivå ska applicera Fifas regelverk, har blivit bötfällt. Summan här landade på 510,000 Schweiziska Francs.

Kort efter att nyheten exploderade kom såväl Chelsea som FA med sina utlåtanden. Det som går att utskilja från pressmeddelandena är att Chelsea fortsatt kraftfullt hävdar sin oskuld, att man är extremt besvikna över utfallet och att man kommer att överklaga Fifas beslut. Hela utlåtandet lyder (fritt översatt av undertecknat):

”Chelsea har idag mottagit ett beslutet från Fifas disciplinära kommitté rörande de påstådda regelöverträdelsen av Fifas regelverk i relation till transfers av internationella spelare under 18 års ålder.

Beslutet ålägger en transferban om två registeringsperioder och böter på 600k Schweiziska Francs. Chelsea kategoriskt förkastar resultatet Fifas disciplinära kommitté kommit fram till och kommer därför att överklaga beslutet.

Klubben önskar understryka att man respekterar det viktiga arbetet som gjorts av Fifa i relation till att skydda minderåriga spelare och att man samarbetat med Fifa helt och hållet under hela denna utredning. 

Initialt var Chelsea FC misstänkta för regelbrott av paragraferna 19.1 och 19.3 i relation till 92 spelare. Vi välkomnar det faktum att Fifa har accepterat att inget regelbrott begåtts i 63 av fallen, men klubben är extremt besvikna över att Fifa inte delar klubbens ståndpunkt i relation till de övriga 29 spelarna. 

Chelsea har agerat i linje med relevanta regler och kommer inom kort att framföra sitt överklagande till Fifa.”
(Källa ChelseaFC.com)

Inte heller det Engelska fotbollsförbundet är nöjda med utgången.

”FA har noterat beslutet av Fifas disciplinära kommitté som publicerades idag. FA har helhjärtat samarbetat i denna Fifa-utredning, även om vi har utryckt vår oro kring Fifa gällande deras disciplinära process.

FA kommer att överklaga beslutet. Vi kommer dock även att arbeta vidare med Fifa och Chelsea på ett konstruktivt sätt för att adressera de frågeställningar som höjts kring detta fall.

Då detta är en pågående laglig process vore det inte lägligt att kommentera saken vidare just nu.”
(Källa FA på Twitter)

Hårda ord alltså av såväl klubb som förbund vägrar lägga sig ner och som tycks bestrida dessa anklagelser med näbbar och klor. Vad vi vet är att överklaganden likt dessa brukar ta tid och det kan innebära att processen dras ut och att Chelsea visst kan komma att värva spelare i sommar, innan beslutet fastställs (eller förhoppningsvis släpps). 

Det stormar ordentligt kring Chelsea just nu. Usla resultat som 4-0-förlusten mot Bournemouth tätt uppföljt av 6-0-torsken mot City har fått fansen att vända sig emot tränare Sarri och ytterligare utredningar med negativ efterspel hänger i luften. Dels utreds Chelsea kring om det förekommit rasistiska ramsor i Budapest när laget mötte Vidi i december där utfallet kan bli att man får spela med tomma läktare. Dels utreds man för planinvasion och att vissa supportrar ska ha kastat objekt i bortamatchen mot Malmö. 

Abramovic status i klubben är fortsatt oklar. Englands frostiga relation med Ryssland har gjort att det blivit strul med hans visum och resultatet har blivit att den annars så närvarande ägaren inte synts på Stamford Bridge på hela säsongen. Man har heller ingen sportchef och då styrelsen inte direkt besitter någon direkt fotbollskompetens, utan deras respektive områden och erfarenheter ligger i andra fält, har detta faktum ifrågasatt kraftigt i och med de dalande prestationerna på senare tid. 

https://www.svenskafans.com/england/chelsea-och-fa-motsatter-sig-fifas-beslut-599274.aspx?tnl336Click=start&tnl336Tab=ArtPop